Een paar maanden geleden stond ik met een moeder op het schoolplein te praten. Ik deed mijn beklag over mensen die naar mijn mening te lang zaken voor zich uitschuiven en daardoor afspraken niet nakomen. Zij hield mij een spiegel voor. Mijn verwachtingen van anderen waren hoogstwaarschijnlijk niet realistisch. Ik legde hen namelijk naast dezelfde meetlat als de meetlat die ik voor mijzelf hanteer. Maar, zei zij, ik had wel een erg hoog zelfstartend vermogen. Dat mocht ik niet van anderen verwachten.

Ik liep beduusd weg bij dat gesprek. Ik? Een erg hoog zelfstartend vermogen? Een sterke eigenschap waar ik me totaal niet bewust van was. Die dag zat ik nog veel met het schoolplein-gesprek in mijn hoofd. Mijn gedachten dreven af naar de periode waarin mijn zelfstartend vermogen ontkiemde en een sterke eigenschap werd.

5 jaar geleden volgde ik een MBA. Mijn overweging om naast mijn werk was ik afgestudeerd in de sociale psychologie en ik wilde naast die ogenschijnlijk “softe” studie een bredere theoretisch basis kweken op een meer “hard” vak als bedrijfskunde. Daarnaast stonden mijn man en ik op de wachtlijst om een kindje te adopteren en wilde ik de lange wachttijd nuttig en leuk besteden. Tenslotte wilde ik naast een veeleisende baan iets doen wat echt van mijzelf was, waar ík voor had gekozen en waardoor ik me ontwikkelde. Tijd voor mezelf. Ik keek uit naar inspirerende avonden vol nieuwe inzichten en waardevolle discussies.

De MBA-studie heeft me veel gebracht. Theoretische kennis, een netwerk en een mooie titel. En tijd voor mezelf. Toch zag deze tijd er wel heel anders uit dan ik verwacht had. De MBA bleek vooral de ultieme test op mijn discipline. De colleges waren op donderdagmiddag en -avond, terwijl het werk gewoon doordenderde en ik in de pauzes in conference calls zat en tussendoor spoedmails beantwoordde. Allemaal afleidingen die tussen mij en mijn inspirerende colleges in zaten.

Alleen met het aanwezig zijn bij inspirerende lessen haalde ik mijn papiertje niet. Helaas! Weekend na weekend vulde ik “de tijd voor mezelf” met het schrijven van papers, het lezen van artikelen en het doen van onderzoeken. Feestjes zei ik af, luieren op de bank was er niet meer bij en de tijd voor sociale contacten werd beperkt tot het minimum. Om mij heen werd niemand heel blij van alle tijd die ik aan mijn studie besteedde. Mijn collega’s, mijn familie, mijn vrienden, mijn man. Om mij heen leverde iedereen in, maar ik haalde vak na vak en jaar naar jaar. Vol enthousiasme stortte ik me steeds weer op een nieuw onderwerp en verdiepte ik me in nieuwe casussen en nieuwe organisaties. Tot dat mijn thesis naderde. En ik in elkaar stortte.

Voorafgaand aan de MBA snakte ik naar “tijd voor mezelf”. Tijd vol inspiratie, inspiratie die ik broodnodig had naast mijn veeleisende en vervelende baan. Maar die MBA werd ook voor een groot deel “moeten”. Het curriculum stond ingepland en mijn trots maakte dat vertraging geen optie voor was. Dit alles parallel aan al het “moeten” dat ik mijn werk op mijn werk had. Een giftige combinatie die er voor zorgde dat ik mezelf bleef oprekken totdat de rek eruit was. Ik kreeg een burn-out én kreeg de keiharde les dat steeds maar doordenderen en te hard werken zich uiteindelijk wreken.

En toch, ik kijk met heel veel plezier terug op de tijd dat ik mijn MBA volgde. Op alle mooie theorieën, mensen en lessen die ik leerde kennen. Maar vooral op de opbrengst die ik totaal niet verwacht had. Mijn nieuwe sterke eigenschap. Een kernkwaliteit.

Kernkwaliteiten zijn de zaken waarmee je het verschil kunt maken tussen aan je doelen werken en daadwerkelijk presteren. Mijn bovengemiddeld hoog zelfstartend vermogen, een van mijn kernkwaliteiten, maakt dat ik bij tegenwind en afleidingen overeind kan blijven staan en recht op mijn doel afga. Deze eigenschap hielp mij in mijn carrière, bij het opzetten van mijn eigen bedrijf en bij het schrijven van een nieuw boek.

In mijn boek zal ik ingaan op bruikbare bouwstenen voor presteren, waaronder de kernkwaliteiten. Ik weet zeker dat dit boek ook anderen zal helpen bij het definiëren van hun eigen kernkwaliteiten, zodat zij in staat worden om hun ambities moeiteloos te realiseren.

www.emmydevrieze.nl

Aantal keer bekeken: 185

Plaats een reactie