Informatie:

Denken in rollen

Een groep voor hen die iets willen toevoegen aan competentiemanagement. Een groep waarin leden (weer) houden van vakmanschap.

Website: http://www.denkeninrollen.nl
Leden: 59
Laatste wijziging: 10 April 2013

Hoe kom je 'aan de voorkant?', leer van de OR

In sommige opzichten heeft HR dezelfde uitdaging als een OR:
Hoe sluit ik zo vroeg mogelijk aan in het proces van organisatieontwikkeling?

HR-forum

Hoe bot is uw harkje?

Met HNW werken proberen we afscheid te nemen van oude dingen. Dat dit niet altijd even gemakkelijk gaat, komt deels doordat we maar lastig loskomen van oude manieren van organiseren.Voor leden van…Lees verder

Lees meer HR artikelen over: organiseren, anders

Begonnen door Wilco van Gelderen 9 Mei 2012.

Met subsidie HNW of competentiemanagement 2.0 invoeren?

De Nederlandse overheid biedt subsidie aan werkgevers die werkprocessen en werkomstandigheden slimmer organiseren om effectiever te werken. Onderdelen van Het Nieuwe Werken waaronder…Lees verder

Lees meer HR artikelen over: subsidie, rollen, in, denken, HNW

Begonnen door Wilco van Gelderen 18 Juli 2011.

Van competenties naar talenten: waar kan de schoen wringen? 1 reactie

De schoen wringt vrijwel altijd op plekken waar het managen van talenten meer en andere aandacht vraagt dan het oude en vertrouwde opleiden en trainen. Een pijnplek die gemakkelijk over het hoofd…Lees verder

Lees meer HR artikelen over: competenties, talenten, talentmanagement

Begonnen door Wilco van Gelderen. Laatste reactie van J.L. van de Ven 23 Juni 2011.

Werken in je eigen organisatie aan de Nieuwe Wereld van het Werk? Een uitnodiging! 2 reacties

Sinds de crisis het bedrijfsleven wereldwijd een spiegel voorhield, is het weer passen op de kleintjes. Kostenbewustzijn, efficiency en besparen zijn plots weer in de bedrijfsmode. Ook binnen HR (M…Lees verder

Lees meer HR artikelen over: Tayloriaans, competenties, rolportfolio, rollen

Begonnen door Wilco van Gelderen. Laatste reactie van Wilma van Arendonk 17 Juni 2011.

Prikbord

Reactie van Wilco van Gelderen on 3 februari 2010 at 9:57am
Verrijk competenties met beroepscontext tot rollen! Slagvaardig (her)organiseren, professionaliseren, groeien en leren. HR aan tafel bij het management met ervaringen en resultaten van 2 jaar pilots en veranderen. Verzameld op: www.denkeninrollen.nl
Reactie van Wilco van Gelderen on 19 maart 2010 at 10:51am
Collectief leiderschap: rollen als basis voor Management Development

"Een competentieprofiel hadden de vestigingsmanagers al, maar voor het ontwikkelen van hun competenties waren we toch aangewezen op de initiatieven van regiomanagers. Door de competenties onder te brengen in rollen en te verrijken met best practices, beschikken we nu over een hulpmiddel voor de ontwikkeling van onze managers die niet in aanmerking komen voor een MD-traject. Dat is alleen voor de happy few..."

http://www.denkeninrollen.nl/nieuws.php?id=9
Reactie van Wilco van Gelderen on 21 maart 2010 at 8:31pm


Competenties in een andere context, denken in rollen.

Een flexibele en slagvaardige organisatie geeft aandacht aan haar klanten, de onderneming zelf en haar middelen. Door ook via dit drieluik te kijken naar het professionaliseren van medewerkers, krijgen medewerkers de kans om maximaal bij te dragen aan de doelstellingen van de organisatie. In ieder aandachtsgebied maakt een aantal competenties het mogelijk om deze bijdrage te leveren. Door competenties te verrijken met beroepscontext beschikt de organisatie over een mooie set rollen.

Hierbij een voorbeeld van een Rolportfolio voor een arbeidskundige.
Reactie van Wilco van Gelderen on 27 april 2010 at 10:50am
Steven Covey schreef ‘The 7 habbits of highly effective people’ in 1989. Competenties bestonden al wel, maar waren nog niet wijd verspreid. Hij sprak wellicht daarom over ‘eigenschappen’ en niet over competenties. De eigenschappen die hij bedoelt, zijn een samenstel van kennis, vaardigheden en streven; weten waarom wat nodig is, hoe we dingen doen en een bepaalde drijfveren.

Bij zijn principes van persoonlijk management stipt Steven Covey en passant het denken in rollen aan; als systematiek om effectiever te worden in het werk. In zijn boek noemt hij rollen als: echtgenoot, administratief manager, onderzoeksmanager en productmanager. Door het verbinden van doelen aan rollen en die doelen te plannen, krijg je rust en focus. Iets dat leidt tot meer effectiviteit. In zijn voorbeelden als leidinggevende. Meestal verdwijnt dit onderdeel naar een bijzin in een syllabus of komt in het geheel niet terug.

Misschien ligt hier wel de mooiste verbinding naar ‘ons’ denken in rollen. (http://www.denkeninrollen.nl). In een portfolio van rollen worden voor medewerkers van divers pluimage rollen omschreven. iedere rol kent een aantal resultaten. Per rol is omschreven hoe de resultaten bereikt moeten of kunnen worden; welke vaardigheden nodig zijn en welke kennis hoort bij het uitvoeren van een rol.

Bijgaand een voorbeeldje voor een rolportfolio voor managers.

Reactie van Jacky Timmermans on 22 november 2010 at 9:26am
Hallo Wilco,
Ik denk graag mee over competentiemanagement 2.0. en HNW. En ben ook benieuwd naar het onderzoek over rollen.
Reactie van Wilco van Gelderen on 31 augustus 2012 at 11:58am

Organisaties met grote en logge functiehuizen zoeken manieren om lenige, netwerkorganisaties te worden. Een sterke kern met flexibele arbeidsschillen er omheen. In deze context wint projectmatig werken wint nog steeds aan populariteit. Het biedt de nodige flexibiliteit wanneer er een duidelijk, tijdelijk einddoel ligt dat binnen een gegeven tijd gehaald moet worden. Voor werken ‘in de lijn’ lag deze vorm vaak niet voor de hand, maar door steeds korter wordende planningshorizonnen wordt het ook ‘in de lijn’ een steeds interessantere manier van werken.

Veel organisaties kiezen ervoor om medewerkers die projectmatig werken te ontwikkelen door ze Prince2 of IMPA te laten certificeren. De vraag is steeds vaker of deze opleidingen niet te zwaar zijn voor medewerkers die van projecten niet hun beroep maken. Of nog belangrijker: krijgen ze de essentie van projectmatig werken wel voldoende in de vingers en ontwikkelen zij zich wel voldoende in hun projectrollen?

De eerste mooie ervaringen met ‘denken en werken in projectrollen’ zijn er. Rollen die helpen bij het bemensen van projecten, het ontwikkelen van hun vaardigheden én het realiseren van de beoogde resultaten:

Reactie van Wilco van Gelderen on 24 november 2012 at 4:22pm

Afgelopen jaar is een financiële afdeling van een grote verzekeraar aan de slag gegaan met professionaliseren en talentmanagement op basis van rollen.

Het eindresultaat is opgenomen in de HR-cyclus en bestaande en nieuwe opleidingen worden ingericht aan de hand van een frame work van rollen.

Meer weten over deze mooie praktijkcase? wilco@livingstonepartners.nl

Reactie van Wilco van Gelderen on 31 januari 2013 at 2:24pm

Op verzoek van belangstellenden op ons prikbord de reikwijdte van het denken in rollen. Laat gerust een berichtje achter als je meer wilt weten!

Met vriendelijke groet,
Wilco van Gelderen

Reactie van Wilco van Gelderen on 20 maart 2013 at 9:40am

Beste groepsleden,

De website van denken in rollen is vernieuwd en verfrist.

Binnenkort volgen ook mooie praktijkvoorbeelden.

Vriendelijke groet,
Wilco van Gelderen

Reactie van Wilco van Gelderen on 21 maart 2013 at 12:32pm

Het is een langzaam proces, maar wie terug kijkt, kan de verschillen nu al zien; ons werk verandert...

(Uit: denken in rollen

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van Denken in rollen om reacties te kunnen toevoegen!

 

Leden (54)