De schoen wringt vrijwel altijd op plekken waar het managen van talenten meer en andere aandacht vraagt dan het oude en vertrouwde opleiden en trainen. Een pijnplek die gemakkelijk over het hoofd wordt gezien is het verschuiven van eigenaarschap:
competenties zijn van bedrijven, talenten zijn van medewerkers
.
Bij het vormgeven van personeelsbeleid staat over het algemeen de wens van de organisatie centraal. Het bedrijf leidt, de medewerker volgt. Het bedrijf stelt kaders, de medewerker voegt zich. Helemaal niet vreemd, want spelregels voor personeel zijn meer dan alleen praktisch. Competentiemanagement is in die zin ook van bedrijven. De kerncompetenties en doelstellingen van een bedrijf zijn vertaald naar competenties. Voor verschillende functies is een competentieprofiel beschikbaar waaraan de medewerker wordt getoetst voor zijn of haar ontwikkeling en beoordeling.
In tegenstelling tot competenties zijn talenten van mensen. Voor personeelszaken gaat de wereld op z’n kop. Voor leidinggevenden trouwens ook. Samen kunnen ze prima nadenken over welk talent ze zouden willen aantrekken, maar er is geen garantie dat dit talent ook beschikbaar is. Talentmanagement loopt averij op als we blijven denken in vraag in plaats van in aanbod.
Meer kenmerkende pijnplekken op een rijtje in:
het eBook Kansrijk Talent Managen
Nog 'n
sneak preview
Labels/tags (voorbeeld: HR, arbeidsconflict, CAO).
Dit is verplicht anders kan je nieuwsbericht niet worden teruggevonden.
Plaats samengestelde woorden tussen aanhalingstekens ("hr manager").