Als coachpoolbeheerder merken we in onze contacten bij grote organisaties -terecht- een toenemende interesse voor coaching als geïntegreerde tool bij Duurzame Inzetbaarheid. Daar waar grote DI-programma's als 'wasstraat' voor iedereen worden ingezet om zicht te krijgen op DI-behoefte of -noodzaak, is coaching hét instrument waarmee DI daadwerkelijk invulling krijgt én resultaat boekt. Een uitslag van een test of inzetbaarheidsmonitor kan een opmaat zijn om tot actie over te gaan, maar vaak…
Lees verderToegevoegd door Annette van Engelen (OnzeCoach) om 28 februari 2018 op 8:30pm — Geen reacties
De tekortkomingen van beoordelingsgesprekken worden in de pers breed uitgemeten. Voldoende reden om ze af te schaffen, zo lijkt het. Maar wat zijn de tekortkomingen eigenlijk, hoe worden ze veroorzaakt en is er nog wat aan te doen? Prof. Dr. John Sullivan, van de State University of California heeft de top 50 problemen van beoordelen in een lijst gezet. De rest van dit jaar zal Jan Jacob de Groot iedere week er één behandelen.
Deze zondag gaat het over probleem 6 van Prof.…
Toegevoegd door Jan Jacob de Groot om 25 februari 2018 op 11:00am — 2 reacties
De wet bepaalt dat een arbeidsovereenkomst die ten minste drie maanden heeft geduurd wordt vermoed een omvang te hebben gelijk aan het gemiddelde aantal uren in de drie voorafgaande maanden. Een werknemer kan zich hierop beroepen indien (i) de omvang van de arbeid niet of niet eenduidig is vastgelegd of (ii) de feitelijke omvang van de arbeid structureel hoger is dan aanvankelijk overeengekomen.
In een recente uitspraak van de rechtbank Gelderland (ECLI:NL:RBGEL:2018:691) was…
Toegevoegd door bas westerhout om 22 februari 2018 op 5:30pm — 1 reactie
Persoonlijke pensioengesprekken: Hét middel om dit te doen
Door Cindy Centen en Eko Loijenga – Februari 2018
Er is terecht steeds meer aandacht voor goede communicatie over werknemerspensioenen. Maar dit blijft vrijwel altijd steken bij communicatie óver hun pensioen in plaats van communicatie mét werknemers over hun pensioen. En dat maakt een hemelsbreed verschil. Ondernemingen die wel het persoonlijke…
Lees verderToegevoegd door Eko Loijenga om 22 februari 2018 op 5:00pm — Geen reacties
Moeiteloos je werk doen op basis van de Strength Finder
Iedereen wil graag werk doen dat je weinig moeite kost. En veel energie en plezier oplevert. Hoe dit te realiseren?
Peterson en Seligman (2004) hebben een wetenschappelijk gevalideerde methode ontwikkeld waarmee dit realiseerbaar is. Zij hebben hiermee de basis gelegd voor de ‘Strength Finder’, een…
Lees verderToegevoegd door dr. Mirjam Baars, MBA om 21 februari 2018 op 6:00pm — Geen reacties
De kernwaarden van je organisatie kun je zien als het DNA van jouw organisatie. Ze zijn diep geworteld in je organisatie en bepalen de identiteit ervan. Kernwaarden geven de medewerkers en de samenwerking met de klant kracht en vertrouwen. Je weet erdoor wat je aan elkaar hebt. ‘Hier staan we voor, dit is onze focus en kompas’. Kernwaarden zijn onveranderlijk, zelfs als de markt wel verandert.
Zieltogende kernwaarden
De meeste organisaties hebben een rijtje…
Lees verderToegevoegd door Heleen Mes om 20 februari 2018 op 4:00am — Geen reacties
De tekortkomingen van beoordelingsgesprekken worden in de pers breed uitgemeten. Voldoende reden om ze af te schaffen, zo lijkt het. Maar wat zijn de tekortkomingen eigenlijk, hoe worden ze veroorzaakt en is er nog wat aan te doen? Prof. Dr. John Sullivan, van de State University of California heeft de top 50 problemen van beoordelen in een…
Toegevoegd door Jan Jacob de Groot om 18 februari 2018 op 12:00pm — Geen reacties
Vorig jaar schreef ik het boek Het Nieuwe Beoordelen, focus op talenten. Dat boek was en is nog steeds nodig, want er is veel te doen rondom beoordelen. Passen de jaarlijkse functionerings- en beoordelingsgesprekken nog wel bij deze tijd? Of kunnen ze beter worden afgeschaft? Nee, het is wel tijd voor nieuwe manieren van beoordelen. Het Nieuwe…
Lees verderToegevoegd door Jacco van den Berg om 12 februari 2018 op 3:00pm — 1 reactie
De tekortkomingen van beoordelingsgesprekken worden in de pers breed uitgemeten. Voldoende reden om ze af te schaffen, zo lijkt het. Maar wat zijn de tekortkomingen eigenlijk, hoe worden ze veroorzaakt en is er nog wat aan te doen? Prof. Dr. John Sullivan, van de State University of California heeft de top 50 problemen van beoordelen in een lijst gezet. De rest van dit jaar zal Jan Jacob de Groot iedere week er één behandelen. Vandaag gaat het over probleem 4 van Prof. Sullivan: Het…
Lees verderToegevoegd door Jan Jacob de Groot om 11 februari 2018 op 10:30am — Geen reacties
Het dynamische HR vak is sterk aan verandering onderhevig en daarmee volop in ontwikkeling. Ook voor 2018 zien wij weer een aantal belangrijke trends waar jij als HR professional niet omheen kunt en die jouw HR agenda (deels) zullen bepalen. Waar we begin vorig jaar nog schreven over de impact van nieuwe vormen van organiseren op HR, zien we dat de focus nu vooral op de medewerker ligt.…
Lees verderToegevoegd door Rob Severens om 8 februari 2018 op 1:30pm — 1 reactie
Uit een recente uitspraak van de rechtbank Amsterdam (ECLI:NL:RBAMS:2018:420) blijkt dat(sommige) rechters gelukkig uiterst kritisch blijven bij de beoordeling van payrollconstructies.
In deze zaak handelde het om een beveiliger die enkele weken voor het einde van zijn derde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met een beveiligingsbedrijf werd uitgenodigd na het einde van zijn derde arbeidsovereenkomst bij een payrollbedrijf in dienst te treden. Tijdens dit gesprek kreeg de…
Lees verderToegevoegd door bas westerhout om 6 februari 2018 op 4:30pm — Geen reacties
Toegevoegd door Glenn van der Burg om 6 februari 2018 op 2:00pm — Geen reacties
De tekortkomingen van beoordelingsgesprekken worden in de pers breed uitgemeten. Voldoende reden om ze af te schaffen, zo lijkt het. Maar wat zijn de tekortkomingen eigenlijk, hoe worden ze veroorzaakt en is er nog wat aan te doen? Prof. Dr. John Sullivan, van de State University of California heeft de top 50 problemen van beoordelen in een lijst gezet. De rest van dit jaar zal Jan Jacob de Groot iedere week er één behandelen. Vandaag gaat het over probleem 3 van Prof. Sullivan: We hebben…
Lees verderToegevoegd door Jan Jacob de Groot om 4 februari 2018 op 12:00am — Geen reacties
Dynatrace heeft de resultaten bekendgemaakt van een onafhankelijk wereldwijd onderzoek onder 800 CIO's bij organisaties met meer dan 1.000 medewerkers. Daaruit blijkt dat 76% van de CIO's zich zorgen maakt over het managen van de digitale performance in steeds complexere IT-omgevingen. Een mobiele of webtransactie wordt tegenwoordig via gemiddeld 35 verschillende technische systemen of componenten verwerkt, vergeleken met vijf jaar geleden nog 22.
Samenvatting…
Lees verderToegevoegd door Peter Gloudemans om 1 februari 2018 op 4:29pm — Geen reacties
Verkeerde keuze
Veel werkgevers nemen tijdens een sollicitatieprocedure de verkeerde kandidaat aan. Dat is frustrerend en zonde. Voor zowel de nieuwe medewerker als de organisatie. Het is ook onnodig, als je de juiste vragen stelt tijdens het gesprek, dan kom je tot de beste match.
Werving
Overigens begint de procedure met de werving. De manier waarop dit gebeurt is al zeer belangrijk. Zorg voor een goede, pakkende vacaturetekst, gericht…
Toegevoegd door Michel den Daas om 1 februari 2018 op 2:02pm — Geen reacties
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
1999
© 2019 Vakmedianet | Adverteren op HRbase | Sitemap
Verzorgd door
Banners | Probleem rapporteren? | Privacybeleid | Algemene voorwaarden