december 2012 Archief (26)

Beoordelen volgens KISS en PKVC

Voor veel organisaties is de periode van het beoordelen aangebroken. En voor veel managers (en HR…) is het dan weer zuchten en zwoegen. Maar, is dat nodig? Met beoordelen volgens KISS en PKVC hoeft dat niet.

Eerst maar eens even een kritische noot over het nut van beoordelen en de prioriteit en aandacht die het van directie, managers en HR (niet) krijgt. Beoordelen (=sturen op output) behoort tot een van de 3 belangrijkste taken van de managers! Het aannemen van goede mensen en het…

Lees verder

Toegevoegd door Max van Liemt om 31 december 2012 op 10:30pm — 2 reacties

Ziekteverzuim: Wat we van een aangespoelde Bultrug kunnen leren.

Het klinkt raar, maar er zijn nogal wat overeenkomsten tussen de aangespoelde Bultrug en een arbeidsongeschikte werknemer. En dan heb ik het vooral over de re-integratie. Dus hoe krijgen we de vis/werknemer terug in zee/op de werkvloer? Om een paar overeenkomsten te noemen: veel verschillende (zelfbenoemde) experts met tegenstrijdige adviezen, een onduidelijke strategie/aanpak, geen eindverantwoordelijke. En: stressklachten bij het slachtoffer.…

Lees verder

Toegevoegd door Mark Idzinga om 20 december 2012 op 2:31am — 2 reacties

Belgische arbeidsvoorwaarden

Voor mijn huidige werkgever moet ik de Belgische arbeidsvoorwaarden in beeld brengen. Wie kan mij daarbij helpen?

Toegevoegd door John Mahboeb om 19 december 2012 op 10:31am — Geen reacties

Wanneer wordt een ontbindingsverzoek geweigerd?

U wilt iemand ontslaan en de keuze is gemaakt om een ontbindingsprocedure bij de kantonrechter te voeren. De kans bestaat dat het ontbindingsverzoek wordt afgewezen. De arbeidsovereenkomst wordt dan niet beëindigd en partijen zullen een modus moeten vinden om weer samen te kunnen werken. Voor werkgevers is het vaak lastig te begrijpen wanneer en waarom zij een risico lopen. Daarom wordt hieronder een aantal voorbeelden genoemd van zaken waarin de ontbinding geweigerd werd.

1. Ziekte…

Lees verder

Toegevoegd door Muriel Middeldorp om 18 december 2012 op 3:36pm — Geen reacties

Flexwerkers zijn de kracht voor innovatie

In de afgelopen decennia is kennis Nederlands grootste exportproduct geworden, maar in de globaliserende wereld worden we ingehaald door andere landen. China kan straks even goed kenniswerkers opleiden, hiervoor hoeven ze geen Nederlands talent meer in te vliegen. Onze nieuwe kansen liggen op het gebied van creativiteit en innovatie; creatieve activiteiten die op projectbasis worden uitgevoerd door hyperspecialisten. Creativiteit en innovatie worden de belangrijkste toegevoegde…

Lees verder

Toegevoegd door Rick Kruiswijk om 17 december 2012 op 4:40pm — Geen reacties

Genoeg mogelijkheden voor senior op de arbeidsmarkt

De laatste jaren heeft de arbeidsmarkt veel te verduren gekregen door de economische crisis. De mogelijkheden voor veel groepen werknemers en werklozen is gekrompen. Vooral de groep 50+ zit in de hoek waar veel klappen vallen. Het aantal werklozen in de groep 50+ is met ongeveer 24.000 gestegen t.o.v. 2011. Het is voor deze groep heel lastig om weer aan het werk te komen. De oorzaak van dit probleem ligt eigenlijk bij beide groepen. De werkgever, maar ook de 50+er heeft teveel vooroordelen…

Lees verder

Toegevoegd door Mervyn Nankoe om 17 december 2012 op 11:15am — Geen reacties

Schrijf mee aan het boek(je) Beoordelingsgesprekken hup!

In de video Weg met het beoordelingsgesprek! vertelt Willem Scheepers over hoe het er in menig organisatie er aan toe gaat in en om beoordelingsgesprekken; we drinken en glas, doen een plas en alles bleef zoals het was.

 

Veel leidinggevenden worstelen met…

Lees verder

Toegevoegd door Jacco van den Berg om 16 december 2012 op 9:00am — Geen reacties

Mobiele telefoon overeenkomst

Ik ben op zoek naar een voorbeeld van een overeenkomst voor het beschikbaar stellen van een mobiele telefoon aan groepen medewerkers. Wie wil mij daar wat voorbeelden van aanleveren? Bij voorbaat dank.

Toegevoegd door Frits Straver om 14 december 2012 op 3:27pm — Geen reacties

WW-ingreep alleen voor nieuwe gevallen

De WW-ingreep die het kabinet wil doorvoeren, geldt niet voor mensen die al voor 1 juli 2014 een WW-uitkering hebben. Alleen degenen die na die datum werkloos worden, krijgen ermee te maken.

Minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken hebben dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. Ze reageren op vragen die dinsdag tijdens de behandeling van hun begroting zijn gesteld.

Het kabinet wil vanaf midden 2014 de WW-duur fors beperken. De maximale…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 13 december 2012 op 1:00pm — Geen reacties

Sociale media en persoonlijkheid

Ooit erbij stil gestaan dat je aan iemands sociale media gebruik iets over diens persoonlijkheid kan zeggen? Daar is inmiddels onderzoek naar gedaan. Uitgangspunt hierbij was de MBTI-persoonlijkheidstest die persoonlijkheid beschrijft op vier Jungiaanse dimensies. Dit model gaat er van uit dat je of meer Extravert (E) of meer Introvert (I) bent. Dat wil zeggen dat je of meer energie haalt uit het contact met anderen of juist energie opdoet door je in je eentje terug te trekken. Dat je of…

Lees verder

Toegevoegd door marlies brenters om 13 december 2012 op 11:25am — 2 reacties

Vooroordeel funest voor succesvolle re-integratie

Via p&o actueel kreeg ik de volgende casus toegezonden.

werkgever mag medische behandeling niet verplichten

Het is een van de vele situaties waaruit blijkt dat (case)managers zich vaak tijdens het traject alleen nog maar laten leiden door vooroordeel of beter gezegd ongecontroleerde emotie. Ook toont deze situatie aan dat de…

Lees verder

Toegevoegd door Onica van Heusden om 11 december 2012 op 9:25am — Geen reacties

Oud en Nieuw

Dit weekend hebben wij de kerstboom opgezet en het huis versierd in kerstsfeer. (Onze schoolgaande kinderen versieren mee en hebben dit jaar de ramen onder handen genomen met spuitsneeuw.) Ik vind het altijd heel bijzonder en gezellig om ons huis, en daarmee onszelf, voor te bereiden op de laatste periode van het jaar.

Wel merk ik dat er altijd een heleboel “extra” in de kamer terecht komt. De boom, het kerststalletje, de kaarsjes, ze nemen allemaal hun plek in en daardoor wordt de…

Lees verder

Toegevoegd door Marjon Bohre om 10 december 2012 op 5:52pm — Geen reacties

Nederlandse salarissen stijgen minder sterk

De salarissen in West-Europa zullen komend jaar het minste stijgen van alle regio's ter wereld, terwijl de lonen in Oost-Europa juist snel toenemen. De verwachte salarisstijging in Nederland valt lager uit dan eerder werd aangenomen. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van organisatieadviesbureau Hay Group onder meer dan 14 miljoen werknemers bij 20.000 bedrijven wereldwijd.

Uit het onderzoek blijkt dat de loonontwikkeling in Europa grote verschillen laat zien. Ierland…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 10 december 2012 op 1:39pm — Geen reacties

Nederland kan topplaats pensioenranglijst heroveren

Denemarken heeft al jaren het beste pensioenstelsel ter wereld, alleen is het dit jaar voor het eerst meegenomen in de internationale vergelijkingen. Maar Nederland kan aan kop gaan, zegt Gaston Siegelaer, Service Line Leader DC Investments bij Towers Watson.

Veranderprojecten

In Nederland is het individueel pensioensparen, de zogenaamde defined contribution regeling

(DC) in opmars, stelt Siegelaer. Een op de drie pensioenveranderprojecten die Towers…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 10 december 2012 op 1:34pm — Geen reacties

Collegiale samenwerking is noodzakelijk voor een professionele en succesvolle organisatie

Ik heb al bij heel veel verschillende organisaties gewerkt en ik denk dat ik mag stellen dat de wijze waarop collegiale samenwerking plaats vindt bepalend is voor het succes van een organisatie. Sterker nog, ik denk te mogen stellen dat de wijze waarop men met elkaar samenwerkt voor een groot deel de organisatiecultuur bepaalt.

Goed met elkaar samenwerken komt tot uiting door gezamenlijke doelstellingen te bepalen en na te leven, je samen verantwoordelijk te voelen om tot een goed…

Lees verder

Toegevoegd door Miriam Teunissen om 7 december 2012 op 2:20pm — Geen reacties

Vast en variabel salaris. Wanneer gebruik je wat?

Fairness is bepalend voor het vertrouwen in een beloningsinstrument. Met andere woorden; wanneer een medewerker het gevoel heeft eerlijk en rechtvaardig te worden beloond, heeft dat een positief effect op het gedrag van mensen: een rechtvaardige beloning motiveert!

Maar wanneer is sprake van fair belonen? Heeft dat met de hoogte van de vaste en variabele beloningscomponenten te maken, met de samenstelling daarvan of beide?

Laten we eerst eens kijken waarvoor een vast en…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 6 december 2012 op 4:38pm — 1 reactie

Later pensioen verpest levensvreugde niet

De levensvreugde van werknemers wordt nauwelijks beïnvloed door een hogere pensioenleeftijd. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Dr. Elizabeth Mokyr Horner, van de Universiteit van Californië, bekeek de data van meer dan achttienduizend gepensioneerde mannen tussen vijftig en zeventig jaar. Zij zocht naar de relatie tussen geluk en pensioen in de jaren voor en nadat de mannen waren gestopt met werken.

Ongeacht de leeftijd waarop de mensen stoppen met werken, voelen zij een…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 6 december 2012 op 11:30am — Geen reacties

Meer werkende armen in Nederland

Het aantal armen in Nederland stijgt dit jaar naar verwachting met bijna zestigduizend mensen. Ook in 2011 nam de armoede in ons land flink toe. Vooral onder zelfstandigen is er een sterke stijging te zien. Voor het eerst zijn er meer zelfstandigen die onder de armoedegrens vallen dan mensen in loondienst.

Koopkracht

Dat melden het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCB) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het Armoedesignalement 2012. Het SCP…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 6 december 2012 op 7:30am — Geen reacties

'Geen verrassing voor pensioenstelsel'

Nederland staat ,,geen verrassing'' te wachten bij nieuwe EU-regels voor pensioenfondsen. Dat zei Europees Commissaris Maros Sefcovic woensdag tijdens een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

Hij ziet geen problemen met het Nederlandse pensioenstelsel. ,,Dat is een van de beste in Europa, zo niet in de wereld.'' Maar er zijn andere EU-landen waar wel moeilijkheden zijn met pensioenfondsen, constateert Sefcovic. Het is daarom volgens hem belangrijk dat er in dit veld wat meer…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 5 december 2012 op 1:35pm — Geen reacties

Arbeidsmarkttrends 2013: innoveren en investeren in personeel

Human capital wordt de belangrijkste productiefactor van de toekomst. Kennis gaat een steeds grotere rol spelen en wie wil groeien als bedrijf moet daar nu al op inspelen. Zelf talent opleiden en kijken over de landsgrenzen is daarbij noodzakelijk. Ook zichtbaarheid op internet en goede employer branding via onder andere social media zijn cruciaal in deze war for talent. Dit zijn enkele opvallende uitspraken die werden gedaan op het Monster Year Event van…

Lees verder

Toegevoegd door Hugo Stienstra om 4 december 2012 op 4:00pm — Geen reacties

Archief

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

1999