Vanmorgen was ik strak in het pak al vroeg op pad naar een grote Nederlandse onderneming, waar de HR Directeur me had uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Het werd een boeiend gesprek met een bevlogen en inspirerend mens. De HR Directeur had een duidelijke en gefundeerde mening over HR beleid, diversiteit, ondernemingswaarden en gedragsnormen. We bespraken Nederlandse ondernemingen waar aspecten van HR beleid als ethische of gedragscodes en diversiteit, enkel als “windowdressing” dienen. Binnen die ondernemingen kan de HR Directeur geen succesvol HR beleid uitzetten, en heeft als titulair directeur eigenlijk een uitvoerende en adviserende staffunctie ten opzichte van de directie.
Als HR Directeur is het moeizaam manoeuvreren tussen de belangen van de directie, Raad van Commissarissen en/of aandeelhouders aan de ene kant, en de belangen van de medewerkers aan de andere kant.

Het specifieke probleem waar de HR Directeur mee worstelde betrof een directielid dat handelde in strijd met de binnen de onderneming geldende gedragsregels. Als HR Directeur moet je dan adviseren om maatregelen te treffen die niet populair zullen zijn bij de directie. Ik heb daaraan toegevoegd dat uit de jurisprudentie en mijn eigen ervaringen is gebleken dat de rechters normoverschrijdend gedrag van directieleden extra hard aanpakken omdat directieleden een voorbeeldfunctie hebben. Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind. Een rechte rug, de nodige moed en volharding wens ik deze HR Directeur toe.

Yvonne Sørensen
SørensenWeijers&Ko
ArbeidsrechtAdvocaten te Rotterdam

Aantal keer bekeken: 69

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland