5 cruciale criteria in het selecteren van de juiste medewerkers

Als manager en HR professional heb ook ik mijn fair share aan aanname fouten gemaakt. Door allerlei redenen. Me teveel blind gestaard op de uitkomsten van een assessment, me teveel laten leiden door een blinkend CV, niet geacteerd op een slecht onderbuikgevoel enzovoort. 

Nu ik managers begeleid en train in het creëren van een bevlogen team grijp ik vaak terug op die fouten. Want ik weet uit ervaring hoe belangrijk het is om de juiste mensen op de juiste plek te hebben als je het succes wilt behalen dat in potentie mogelijk is.

Wat mij betreft zijn er aantal cruciale basiscriteria in het selecteren van de juiste mensen.

Hier zijn er 5:

1. Dezelfde kernwaarden 

De kernwaarden van jouw team of bedrijf moeten ook de kernwaarden zijn van de medewerker. Of op zijn minst moet er een aanleg zijn voor die kernwaarden.

Stel een van de kernwaarden van je team is ‘de klant is koning’. Zoek mensen die al aanleg hebben voor het feit dat ze de klant als koning behandelen. Of selecteer medewerkers die dit van nature al in zich hebben. Dus personen waarbij jouw kernwaarde ook hun kernwaarde is. Zo niet, neem ze dan niet aan.

Je kunt medewerkers niet zover krijgen dat ze gaan handelen naar de kernwaarden van jouw team als ze er geen aanleg voor hebben. Of als het niet hun eigen kernwaarde is. Dat is de reden dat bedrijven die nieuwe kernwaarden bedenken en dan bestaande medewerkers zover proberen te krijgen dat ze ernaar handelen, nooit echt succesvol daarin zijn. De sleutel is om medewerkers te vinden die al een aanleg hebben voor de kernwaarden van je team.

2. Geen strakke sturing nodig 

Op het moment dat je het gevoel hebt dat je iemand heel strak moet sturen of managen dan heb je waarschijnlijk een aanname fout gemaakt. 

Er twee soorten medewerkers: de medewerker die jij begeleidt, coacht en aan wie je kennis overdraagt maar waarbij je geen tijd kwijt bent om voor hem of haar te compenseren. Bij die andere medewerker doe je hetzelfde maar moet je wel compenseren. Wat betekent dat je de verkeerde persoon in het juiste gedrag proberen te managen. En dat neemt heel veel tijd in beslag omdat je die persoon sterk moet sturen. Op het moment dat je dat voelt dan heb je de verkeerde persoon in je team.

3. Aanwezig potentieel 

Bepaal of de medewerker de vaardigheden in zich heeft om heel goed te worden in het werk wat hij of zij doet. Hij hoeft op dit moment niet de beste te zijn maar belangrijk is dat hij het potentieel in zich heeft om uiteindelijk heel goed te worden in zijn functie.

4. Verantwoordelijkheidsgevoel

Ga na of de medewerker het verschil begrijpt tussen een baan hebben en verantwoordelijkheid dragen. Een voorbeeld: Stel je werkt als vliegverkeersleider in een vliegverkeerstoren. Zou het verschil uitmaken of je je werk matig uitvoert of al je taken goed uitvoert, maar er in allebei de gevallen steeds vliegtuigen neerstorten? Nee, natuurlijk niet, want je verantwoordelijkheid is namelijk dat alle vliegtuigen veilig landen en opstijgen. Verantwoordelijkheid dragen in dit geval betekent dat je alles in het werk stelt dat er geen vliegtuigen neerstorten.

Zoek naar mensen die ervan uitgaan dat ze een verantwoordelijkheid dragen.
 

5. Wees eerlijk en reëel

Als je nog steeds twijfelt of een medewerker de juiste persoon is voor je team, stel jezelf de volgende testvraag: als je nu voor de keus zou staan om hem of haar aan te nemen met alles wat je nu weet, nu je met die persoon gewerkt hebt. Zou je hem/haar nog steeds aannemen? Twijfel je nog steeds? Bedenk dan of het probleem zit in het feit dat het echt niet de juiste persoon is voor het team of dat het wel de juiste persoon is voor het team maar niet op de juiste plek.

Vond je dit interessant en wil je meer handige tips en inzichten voor leidinggevenden? Kijk dan hier of vraag gratis het e-rapport 5 onmisbare prioriteiten voor succesvol en inspirerend leidinggeven aan. 

Aantal keer bekeken: 905

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland