Arbodienst: Werkgever mag ingrijpen bij privé-problemen

Steeds meer werkgevers bemoeien zich met de ongezonde leefstijl van hun medewerkers. Als het aan de Arbo-unie ligt, gaan bedrijven zich ook druk maken om mentale problemen van werknemers. Want deze leiden vaak tot grijs verzuim.

Een werkgever oude stijl denkt misschien dat hij aan zijn verplichtingen heeft voldaan als hij zich keurig aan de Arbo-wet houdt.
Maar ondanks de vele regels heeft de Arbo-wet een belangrijke beperking. De wet regelt niet de vele gezondheidsgevaren die de werknemer in zijn vrije tijd bedreigen: ongezond voedsel, teveel drank, te weinig beweging of juist een te gevaarlijke sport.

Mentale problemen voor 20% werknemers
Om die reden maken werkgevers steeds meer werk van de leefstijl van hun werknemers. Maar nog is het de Arbo Unie niet genoeg.
Werkgevers moeten niet alleen letten op de lichamelijke gezondheid, maar op de mentale problemen van werknemers, vindt directievoorzitter Margriet Tiemstra van deze Arbodienst. Daarbij moeten we denken aan slaap-, stemmings- en angststoornissen. Volgens haar heeft zo’n 20% van de werkenden hier last van.

Grijs verzuim
Werknemers met mentale problemen zijn doorgaans wel aanwezig op het werk, maar er komt weinig uit hun handen. Dit zogenoemde grijze verzuim onttrekt zich “aan de waarneming van de leidinggevende en vooral de directe collega’s hebben daar last van”. Lees verder op personeelslog.nl.

Bron: Personeelslog

Aantal keer bekeken: 138

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland