Die nieuwe arbowet gaat tóch per 1 juli door!

2 juni is dat in de ministerraad besloten.
Die draak van een wet brengt jou als werkgever representant ook in de problemen.

Als je niet uitkijkt, wordt dit een hele dure grap...! Jouw parlementaire vertegenwoordigers hebben in de vier jaar dat het duurde om die wet te formuleren niet goed opgelet. Niet voor niets heeft de VVD zowel in de Tweede als in de Eerste Kamer uiteindelijk tegen het wetsvoorstel gestemd.

Twee tips om het tij te keren:
1- zorg dat je een SCHRIFTELIJKE overeenkomst heb met je arbodienst of bedrijfsarts conform de 'oude' arbowet. Die blijft dan geldig tot einde van die overeenkomst of tot 1 juli 2018. Wat het eerst komt.
Eventueel een dezer dagen zo'n overeenkomst nog afsluiten.

2- neem in het 'nieuwe' contract bij elk item op 'in overleg'.
Doe je dat niet, dan geef je carte blanche aan je bedrijfsarts. En je kan echt niet voorspellen wat voor'n gekkigheid hij in petto heeft. Misschien gaat hij elke week wel een werkplek bezoeken en brengt hij jou daarvoor een dagdeel in rekening. Of gaat hij zelfstandig vervolgafspraken maken met werknemers. Iets wat onder de 'oude' arbowet op zijn minst ongebruikelijk is.

En... let er op dat zorg en keuring NIET in een (bedrijfs-)arts te combineren is.
Dit betekent, dat je al gauw twee bedrijfsartsen moet contracteren om aan de nieuwe arbowet te voldoen: een keurings-bedrijfsarts (om voor jou te bepalen of er een ziekte verantwoordelijk is voor het verzuim zodat jij een besluit kan nemen over de loondoorbetaling) en een zorg-bedrijfsarts (voor inloopspreekuren, begeleiding, doorverwijzing en preventieoverleg). Want zowel de KNMG (de artsenvereniging) als de wet (Cliëntenrechten bij elektronisch verwerking van gegevens van oktober 2016) verzetten zich hiertegen!

Aantal keer bekeken: 290

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland