Fiscalisten werken het liefst bij de Belastingdienst

Voor het derde jaar op rij is de Belastingdienst de populairste werkgever voor fiscalisten. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Werken in de Fiscaliteit van Berenschot en de Sdu. Toch is salaris inleveren en zelfs demotie ook daar niet onbesproken.

De topnotering van de fiscus verbaast directeur Hermans van het Employability Center van de Belastingdienst zeker niet. De Belastingdienst is volgens hem niet alleen een grote werkgever met een aanzienlijke diversiteit aan banen. Medewerkers krijgen er volgens hem ook snel veel verantwoordelijkheid. Bovendien zou de work-life balance bij de Belastingdienst evenwichtiger zijn dan bij de advieskantoren.

Vergeleken met andere sectoren wordt de laagconjunctuur in de fiscaliteit minder sterk gevoeld. Toch werd ook hier bij 28% van de organisaties gevraagd aan medewerkers om in te leveren. Dat gebeurde vooral door het afzien van de reguliere salarisverhoging ('nullijn').

Demotie
Maar ook het heikele onderwerp ‘demotie’ komt in 10% van de gesprekken aan de orde. Nog eens 8% is het instrument aan het onderzoeken. Maar bij iets meer dan de helft van de fiscale werkgevers is demotie niet aan de orde. Bij de meeste andere werkgevers liggen die percentages een stuk hoger: gemiddeld 28% van de Nederlandse organisaties past demotie toe, en 20% onderzoekt de mogelijkheden.

Momenteel is 16% van de fiscalisten op zoek naar ander werk. Dat is minder dan in voorgaande jaren. Fiscalisten lijken sowieso meer honkvast dan andere beroepsgroepen. Hoewel slechts 16% van de fiscalisten ander werk zoekt, zegt 32% te zijn benaderd door een headhunter.

Aantal keer bekeken: 164

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland