Flexwerkers lopen meer gezondheidsrisico's

Werknemers met een flexibele arbeidsrelatie lopen meer gezondheidsrisico's en hebben meer problemen met de inzetbaarheid dan werknemers met een vaste arbeidsrelatie.

Dat staat in een vrijdag gepubliceerd rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksbureau TNO.

Volgens het rapport hebben flexwerkers minder baanzekerheid en kampen ze vaak met een hoge werkdruk. Bovendien hebben ze weinig autonomie op het werk en hebben ze minder leer- en ontwikkelmogelijkheden.

Het aandeel werknemers met een flexibele arbeidsrelatie is toegenomen van 12 procent in 2001 tot 16 procent in 2012 van de werkzame beroepsbevolking. Dat komt vooral door het hogere aandeel werknemers met een tijdelijk contract en oproepkrachten. Het aandeel zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) is toegenomen van 7 procent naar 10 procent van de werkzame beroepsbevolking.

De verschillen in baanzekerheid tussen verschillende soorten flexwerkers is groot. Van de werknemers met een tijdelijk contract was tussen 2011 en 2012 slechts 12 procent werkloos geworden of deed niks meer, terwijl 15 procent wisselde van werkgever. Bijna de helft had een jaar later een vaste baan bij dezelfde werkgever.

Bij de oproepkrachten was een derde werkloos geraakt, een op de vijf was van werkkring gewisseld. Toch had ook een op de acht oproepkrachten in de periode 2007-2010 onafgebroken in dezelfde baan gewerkt. Overigens combineert meer dan een half miljoen werkenden meer dan één baan, blijkt uit het rapport Dynamiek op de Nederlandse Arbeidsmarkt: De focus op flexibilisering.

Aantal keer bekeken: 117

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Ruud van Gerrevink on 22 mei 2013 at 4:35pm

Als ik lees "Bovendien hebben ze weinig autonomie op het werk" dan weet ik dat het onderzoek niet over zzp-ers gaat. Geen autonomie op het werk? Dan de VAR-WUO inleveren en bij de afdeling loonadministratie aanmelden voor de uitbetaling van het verschuldigde salaris.