Stel dat de Nederlandse arbeidsmarkt de kenmerken van die van India had. En dan heb ik het gemakshalve alleen over de formele arbeidsmarkt van India die nog steeds relatief klein is. Zouden onze uitdagingen en inspanningen voor duurzame inzetbaarheid dan exact hetzelfde zijn? Dan zou 28% van de Nederlanders jonger zijn dan 24 jaar. En de jongwerkenden, uit de Generatie Y, maakten dan 65% van onze totale beroepsbevolking uit. De gemiddelde leeftijd van de beroepsbevolking was dan 27,7 jaar (in plaats van de huidige 41,7 jaar). We zouden kortom de jongste beroepsbevolking hebben van de hele wereld.

Hè, lekker: alle uitdagingen rondom duurzame inzetbaarheid opgelost. Niks meer aan doen, gewoon een paar jaartjes achterover leunen en laten
doorsudderen…


Herkenbaar
Toch als we wat beter kijken, zien we ineens ook voor ons herkenbare issues. Zowel op macroniveau als voor werkgevers. De Indiase economie staat voor de uitdaging om meer banen te creëren vanwege de groei van de bevolking. Belangrijke interventies daarvan zijn een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt en het verlagen van de administratieve lasten. Daarnaast is productiviteitsstijging en efficiency van groot belang voor de concurrentiepositie. Weliswaar vanuit een anders startpunt; maar toch klinkt het best herkenbaar.

Indiase werkgevers worstelen met een - hoewel jonge en hoog opgeleide - beroepsbevolking, waarvan de opleiding echter lang niet altijd van hoge kwaliteit is en de aansluiting tussen de opleidingen en werk in veel gevallen volledig ontbreekt. Daarnaast is het verloop onder Indiase werknemers ronduit gigantisch te noemen: individuele ambities, hogere lonen en functietitel-inflatie spelen daarbij een belangrijke rol. Indiase werkgevers moeten dit serieus nemen en investeren in (loopbaan)ontwikkeling binnen de organisatie in plaats van daarbuiten, en dus het vergroten van commitment. Die investeringen moeten gefocust zijn op zinvolle ontwikkeling, zodat de hogere loonkosten worden gecompenseerd door een hogere individuele bijdrage aan het bedrijfsresultaat.

Overeenkomsten
En in mijn ogen liggen daar grote overeenkomsten met de uitdagingen van Nederlandse werkgevers en werknemers: hoe blijf je inzetbaar in een steeds flexibeler wordende arbeidsmarkt, met steeds snellere ontwikkelingen en waarin de pensioenleeftijd opschuift? Het antwoord ligt in een combinatie van commitment op inzetbaarheid, investeren in (individuele) ontwikkeling en het ervoor zorgen dat je te allen tijde meer waarde toevoegt dan dat je kost.

En vooruit: dan mogen we onszelf wel even 28 jaar voelen in plaats van 42.

Aantal keer bekeken: 563

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Cint Kortmann on 14 juni 2014 at 9:27am

Prima! Zeker HR mensen moeten vaker in andere landen kijken om zaken in het juiste perspectief te zien. In de praktijk willen weinig mensen een gemiddeld jonge bevolking, want dat betekent alleen dat je gemiddeld vroeg dood gaat. Het is eigenlijk eenvoudig; als je langer wilt leven moet je langer werken en je kennis en vaardigheden op peil houden. Een mooie opdracht voor wanneer mensen straks 130 kunnen worden en minimaal tot 110 moeten doorwerken. Nee, we zijn er nog niet en hebben nogeen mooie weg te gaan.