Het beoordelingsprobleem van deze zondag: Je bent zo goed als je laatste prestatie

De tekortkomingen van beoordelingsgesprekken worden in de pers breed uitgemeten. Voldoende reden om ze af te schaffen, zo lijkt het. Maar wat zijn de tekortkomingen eigenlijk, hoe worden ze veroorzaakt en is er nog wat aan te doen? Prof. Dr. John Sullivan, van de State University of California heeft de top 50 problemen van beoordelen in een lijst gezet. De rest van dit jaar zal Jan Jacob de Groot iedere week er één behandelen.

Deze week probleem 30:  Je bent zo goed als je laatste prestatie  (recency effect)

Eén van de beoordelingsfouten is de recentheidsfout. We onthouden vooral de laatste prestaties en hebben de neiging die sterk mee te nemen in de beoordeling. Medewerkers hebben dat gevoel in beoordelingsgesprekken ook vaak omdat leidinggevenden vooral recente voorbeelden geven. Wat er over de gehele periode gepresteerd  is lijkt irrelevant of vergeten.

Sommige medewerkers proberen juist gebruik te maken van het beperkte geheugen van leidinggevenden. Bij het naderen van een beoordelingsgesprek sturen ze hun leidinggevende een kopie van mails waarin zij complimenten krijgen. 

Je kunt het risico op deze beoordelingsfout verkleinen door:

  • vooral afspraken te maken over resultaten die over een langere periode gaan en deze te beoordelen
  • regelmatig tussentijds gedrag te bespreken (feedback)
  • je bewust te zijn dat deze (en andere) beoordelingsfouten bestaan

 

Volgende week probleem 31: Misverstanden over beoordelen

Jan Jacob de Groot is trainer/adviseur en beoordelen en functioneren is één van zijn speerpunten. Hij beheert www.beoordelingstraining.nl , een website op het gebied van beoordelen en functioneren. Wil je zo nu en dan een bericht ontvangen met een nieuwe video over beoordelen en functioneren? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Aantal keer bekeken: 239

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland