Een veelgestelde vraag in de Masterclass Beoordelen is: ‘Hoe is het nu in HNB gesteld met de beloning?’

Bij een Nederlandse TV zender worden de prestaties én de ontwikkeling van medewerkers beoordeeld en is er koppeling tussen het eindoordeel en een (extra) beloning. De gewenste, misschien is vereiste een beter woord, ontwikkeling wordt bij deze organisatie beweging genoemd en is onderwerp van gesprek bij het beoordelingscriterium Dynamiek.

De zendgemachtigde stelt dat stilstand achteruitgang is en wil dat haar medewerkers meedenken en -doen, initiatief tonen, pro actief zijn, bijblijven, et cetera. De gemaakte ‘bewegingsafspraken’ (mijn woord) hebben meer betrekking op de persoon dan op diens functie. Zo kan een medewerker buiten zijn huidige functie, participeren in een project, het werk van een vertrokken of afwezige collega over- dan wel waarnemen, een verandertraject of een samenvoeging van een afdeling leiden, ‘vreemde’ taken gaan verrichten om multi-inzetbaarder te worden, et cetera. Ook zijn er meester-gezelrelaties waarin een jonge hond leert van een oude rot en omgekeerd. Het zijn dus afspraken die de organisatie beweeglijk houden en dat doel wordt bij het beoordelingscriterium Dynamiek erkend en bijgestuurd.

Een van de kenmerken van Het Nieuwe Beoordelen is dat het accent ligt op de persoonlijke- en professionele ontwikkeling van medewerkers en als het kan ook nog op diens sterke kanten. De gedachte hierachter is dat als medewerkers in hun kracht worden gezet en tijd- en ontwikkelruimte krijgen zij zeker ook presteren. De Tv-zender herkent en erkent dit uitgangspunt en heeft haar gesprekkencyclus daar op ingericht. Een mooi voorbeeld van hoe in HNB ontwikkeling beoordeeld en beloond kan worden.

Beste HR-basers, wat zijn jullie ideeën over hoe in Het Nieuwe Beoordelen medewerkers te belonen?

Aantal keer bekeken: 417

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland