HNW en aantrekkelijk werkgeverschap. Niet willen, maar moeten!

In de benchmark Het Nieuwe Werken Mobiliteitgerelateerde Arbeidsvoorwaarden (2011/2012) van AWVN noemen 8 van de 10 respondenten Aantrekkelijk werkgeverschap als de belangrijkste reden voor de uitrol van Het Nieuwe Werken. MVO (46%) en kostenreductie (43%) staan op plek 2 en 3.

 

Er is blijkbaar een sterk overheersende reden waarom organisaties, zelfs al zouden zij willen, niet aan Het Nieuwe Werken (HNW) lijken te ontkomen: medewerkers vragen erom! Een organisatie die HNW niet toestaat, verliest veel van haar aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt. Voor vele werkende Nederlanders is tijd- en plaatsonafhankelijk werken een belangrijke, zo niet een doorslaggevende, arbeidsvoorwaarde bij het zoeken naar een nieuwe baan. Ook bij het vasthouden van medewerkers is HNW belangrijk. Want als tijd- en plaatsonafhankelijk werken en aansturing op output niet tot de mogelijkheden behoren, is dat voor menig medewerkers reden om misschien op zoek te gaan naar een andere baan. Het is een harde, maar een o zo rake constatering.

 

Als je mij je e-mailadres mailt, ontvang je deze benchmark en een artikel over HNW en arbeidsproductiviteit.

 

Niet hogere productiviteit en motivatie als doel ……………?
Halverwege juni verschijnt het boek Overspoeld door schaarste. In dit boek ondermeer de drieslag Planet, Profit en People waar de redenen van HNW onder te vangen zijn. HNW geeft vorm en inhoud aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (minder files en CO2-uitstoot door minder reizen), het bevordert ondernemerschap en eigenaarschap bij medewerkers, het leidt tot een hogere productiviteit en motivatie bij medewerkers en tot lagere kosten (minder investeren in kantoorruimte).

 

Dat een aantrekkelijk werkgeversimago en HNW in elkaar verlengde liggen en krachtige antwoorden zijn op (komende)arbeidsmarktvraagstukken, ligt voor de hand en wordt bevestigd in het onderzoek van AWVN. In het onderzoek lees ik niets over de hogere productiviteit en motivatie bij medewerkers als zijnde belangrijke doelen om met HNW te starten en dat is toch wel verrassend.

 

 

Beste HRbasers, wat is in jouw organisatie de meeste voorname reden om met HNW (te gaan) starten?

 

Aantal keer bekeken: 764

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Wim Rietveld on 21 mei 2012 at 7:58pm

Ha Jacco,
Eens met je opmerking aan het einde, waar blijft de motivatie? Graag het pakketje op mijn mailadres wim@rietveldpersoneelsmanagement.nl
Tanks.
Wim

Reactie van Jacco van den Berg on 7 mei 2012 at 7:05pm

@Clint,

Jeetje, wat een terleurstellende ervaring.

Maar ik vraag mij meteen af waar het fout is gegaan? Mensen worden niet immers gedemotiveerd geboren! Dat de arbeidsmarkt een wereld markt is geworden en dat het economische hart verschuift richting Azie herken ik ook.

Een fijne avond.

Jacco

Reactie van Gaby Glaser on 7 mei 2012 at 3:50pm

Hi Jacco,

Ik ontvang graag de benchmark en het artikel: gabyglaser@hotmail.com.

Tnx!
Groet,
Gaby

Reactie van Cint Kortmann on 7 mei 2012 at 10:48am

Beste Jacco, eind jaren ’90 ben ik als ondernemer direct gestart met wat nu Het Nieuwe Werken (HNW) heet. Ik zag veel voordelen in de flexibiliteit en de tijdsbesparing; niet in de file staan maar thuis eerst de mail doen; projecten thuis uitwerk; niet onnodig op en neer rijden. We hebben mail en telefoon en in de kantoortuin gebruiken we de desk die vrij is.

Het resultaat was dat ik tien jaar later drie maal te veel mensen op kantoor had. De norm voor ‘hard werken’ bleek geërodeerd toen de crisis uitbrak. Men hield elkaar bezig, deelde de verantwoordelijkheid en kwam niet meer tot resultaten. Dit al was uiteindelijk zeer demotiverend voor alle betrokkenen.

Het echte tijd- en plaatsonafhankelijk werken betekend dat er binnen Europa goede alternatieven zijn voor de medewerkers die HNW zouden eisen. Buiten Europa is er nog meer talent beschikbaar. De werkelijkheid is met de crisis hard veranderd, al denkt een deel van de mensen zich terug te kunnen trekken achter de Hollandse waterlinie. Gelukkig weten de echte talenten maar al te goed dat ze te maken hebben met een Globale arbeidsmarkt. Ik denk dat een deel Nederland reeds verlaten heeft.

Reactie van Bas van de Haterd on 7 mei 2012 at 8:44am

Beste Jacco,

Hoewel ik het waardeer dat je enthousiast bent over mijn boek is het absoluut niet toegestaan om de PDF zomaar te verspreiden en hier zelf mee aan de haal te gaan. Lijkt me ook zeer tegen 'het nieuwe werken' in te gaan, waarbij we elkaar proberen te helpen in plaats van enkel zelf maximaal korte termijn rendement te halen. Ik zou het dan ook op prijs stellen als je dit aanbod onmiddellijk hier weg zou halen en de mensen gewoon door zou verwijzen naar download.werkennieuwestijl.nl waar ze het gratis kunnen downloaden. Op die manier krijg ik als auteur (degene die de effort heeft gestopt in het creëren van het boek) de 'betaling via een e-mail adres' (daar waar de downloaders ook kunnen aangeven geen contact meer met mij te willen uiteraard).