Ziekteverzuim door werkstress is de afgelopen 5 jaar acht keer zo hoog geworden. Dit blijkt uit een landelijk onderzoek van ArboNed . Er blijkt een enorme toename van psychisch verzuim wat een direct gevolg is van te lang te veel stress.

Wat kost dit een organisatie?
Kort frequent verzuim is een belangrijke aanwijzing van stress en leidt in maar liefst 50% van alle gevallen na een periode van 4 jaar tot langdurig verzuim, zoals bijvoorbeeld burnout en depressie. Iemand die langdurig thuiszit met een depressie of burnout is gemiddeld 180 dagen niet inzetbaar. Dit kost een bedrijf al gauw € 45000,- exclusief de kosten voor het inzetten van vervangend personeel.

Is stress ongezond?
Tijdens mijn val van 15 meter in een gletsjerspleet tijdens het bergklimmen heb ik heel veel stress ervaren gedurende de ruim 2 uur dat ik bezig was om uit de spleet te klimmen en te overleven. Omdat ik alleen was op dat moment was ik volledig aangewezen op mezelf wat het extra stressvol maakte. In die situatie heb ik ervaren dat we als mens veel meer kunnen dan dat we vaak denken.
Wat wel heel belangrijk is dat we een balans creëren tussen inspanning (stress) en ontspanning. Op het moment dat de balans als negatieve gewoonte doorslaat naar de stresskant, dan wordt het voor een werknemer ongezond en daarmee ook voor de organisatie. Veel werknemers ervaren niet eens dat de balans doorgeslagen is naar de stresskant en zijn het als normaal gaan ervaren hoe ze zich voelen.

Een werknemer die een goede balans heeft en de mogelijkheid krijgt vanuit zijn werkgever om deze balans te realiseren is veel gemotiveerder en tevens productiever. En daarbij voelt deze persoon zich ook serieus genomen door zijn werkgever, omdat er mogelijkheden gecreëerd worden om de balans te vinden tussen inspanning en ontspanning.

Wat kun je als HR organisatie doen om de balans te bevorderen tussen stress en ontspanning?

  1. Maak je personeel spelenderwijs bewust hoe belangrijk het is om regelmatig een time-out te nemen. Bijvoorbeeld door even een gezond glas water te halen en op deze manier tussendoor even in beweging te zijn en gezond drinken tot je te nemen. 
  2. Vervang de “snoeppot” (suiker zorgt juist voor stress in je lijf) door een inspirerende fruitschaal met gezond fruit en groente die je direct kunt eten. Wat je aanbiedt wordt sneller gegeten en hier krijg je de goede energie van. Bijvoorbeeld een appel eten en hier even van genieten. Enjoy the moment! 
  3. Stimuleer mensen om regelmatig te bewegen en zo mogelijk te gaan sporten, fietsen of wandelen. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift. Beweging is een belangrijke manier om te ontstressen en een gemakkelijke manier van ontspannen.
  4. Inspireer mensen om in de pauze even een rondje buiten te gaan wandelen en frisse lucht te scheppen. Dit zorgt voor nieuwe energie en het samen buiten lopen kan tevens zorgen voor nieuwe ideeën en een betere helikopter view.
  5. Inzetten van een vitaliteitscoach, die werkt met ontspanningsoefeningen zoals gezond leren ademhalen, stoelmassage, mindset en bewust leren ontspannen. Het kenbaar maken aan het personeel dat hier gebruik van gemaakt kan worden om preventief met je gezondheid bezig te zijn en om de drempel zo laag mogelijk te maken. Het is juist goed om met je gezondheid bezig te zijn in plaats van het als een taboe te zien. Zie het als een APK, maar dan voor je personeel voor een krachtige organisatie.
  6. Een gezondheidsblog of platform maken in samenwerking met de werknemers met als doel te inspireren en mee te denken om stress bespreekbaar te maken en met elkaar een gezondere workflow te creëren. Het delen van ervaringen werkt vaak al stimulerend naar collega’s toe om bewuster met gezondheid bezig te zijn.

Vanuit Insight Adventure inspireert Evert Heintz mens en organisatie om vanuit vitaliteit in het dagelijkse werk te staan. Hij helpt organisaties om bewust de flow te stimuleren aan de hand van het vitaliteitsmodel De Piramide van Inzicht ® en zijn bergklimervaring als metafoor. Zijn bijna doodervaring, 15 meter val in een gletsjerspleet , gebruikt hij als boodschap dat we als mens veel meer kunnen dan dat we vaak denken.
Op dit moment is hij bezig om een inspirerend boek te schrijven over flow en vitaliteit en hoe je dit praktisch kunt integreren in je dagelijkse leven.
www.insightadventure.nl

Aantal keer bekeken: 716

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Evert Heintz on 13 mei 2016 at 9:23pm

Dank je wel Elco voor je aanvulling. Dit is een belangrijke focus waar we vanuit Insight Adventure mee bezig zijn als we mensen binnen een organisatie coachen of trainen. Belangrijk is inderdaad dat mensen energie krijgen van wat ze doen en ze daar bewust van maken dat ze op die manier kunnen gaan denken en handelen. Dat is voor hunzelf winst en tevens voor het team, organisatie en klanten waar je mee te maken hebt. Ik wens je een mooi Pinksterweekend toe.

Reactie van Elco Schaufeli on 12 mei 2016 at 2:49pm

De beste manier om duurzaam aan de verlaging van stress te werken is door medewerkers aan te sluiten op zaken waar ze energie van krijgen (denk aan groei, autonomie en verbondenheid) en ze te helpen de vaardigheden te ontwikkelen die ze in staat stellen om met stressvolle situaties om te gaan (denk aan veerkracht, optimisme, flexibiliteit). Dit vergt een gedifferentieerde aanpak (iedereen is anders), maar levert ook heel veel op. Behalve minder stress, ook meer energie. En dat "voelen" niet alleen de medewerkers, maar ook de klanten en het management. Kijk ook eens op http://www.3ihc.nl/nl/kenniscentrum/jdr-model om te zien hoe dit werkt.