'HR doet te weinig aan duurzame inzetbaarheid'

Over duurzame inzetbaarheid wordt veel gepraat. Maar wat gebeurt er nu concreet? "HR heeft geen tijd voor innovatieve projecten", zegt hoogleraar Aukje Nauta.

HR moet niet meer alleen praten over duurzame inzetbaarheid. Het is hoog tijd voor actie, vindt hoogleraar Aukje Nauta. “Ik zie nog onvoldoende creativiteit bij HR. Maar HR heeft de sleutel in handen.” Zes vragen over duurzame inzetbaarheid.

Staat duurzame inzetbaarheid inmiddels bij alle bedrijven op de agenda?

“Ik kan natuurlijk niet overal in de keuken kijken, maar ik denk het wel ja. Iedereen is er zo langzamerhand wel van doordrongen dat werknemers zich moeten blijven ontwikkelen. Er is ook veel maatschappelijke discussie over. Denk maar Asschers toespraak over robotisering en de recente discussie over het basisinkomen. Het onderwerp leeft en dat is goed.”

Maar gebeurt er ook werkelijk wat?

“Te weinig in mijn ogen. Iedereen weet het wel, de bewustwording is er, maar te weinig mensen werken aan hun duurzame inzetbaarheid. Het lastige van duurzame inzetbaarheid is dat het een belangrijk, maar niet-urgent issue is. Als je een dag niets nieuws leert, is er niets aan de hand. Maar als je jarenlang stilstaat in je werk, dan gaat het mis.”

Dus HR moet aan de bak?

“In feite heeft HR de sleutel van de mens én de organisatie in handen. De taak van HR is tweevoudig: HR moet duurzame inzetbaarheid agenderen bij het management en acties in gang zetten. Daarnaast moet HR de medewerkers in beweging krijgen, zorgen dat ze loopbaanstappen zetten. Maar het punt is dat HR niet voldoende aan deze taak toekomt en te veel bezig is met administratieve taken. Vaak is er geen tijd voor innovatieve projecten, wat erg jammer is.”

Wat kan HR dan nu concreet doen?

“De HR-manager moet experimenten voor duurzame inzetbaarheid in gang zetten. Een lastige vraag is: hoe kun je van bovenaf zorgen dat mensen van onderop spontaan in beweging komen? Dat is een gekke paradox, die vraagt om creativiteit. Want dwang van bovenaf gaat niet werken. HR zal mensen moeten verleiden om zichzelf te ontwikkelen.”

Heeft u een tip voor HR?

“HR en management moeten samen om tafel en plannetjes smeden. Eerst in kaart brengen wat het precieze inzetbaarheidsprobleem is in de eigen organisatie. Dan een plan maken om het aan te pakken. Dan het plan ook echt uitvoeren, en – niet onbelangrijk – goed evalueren of het inzetbaarheidsprobleem is getackeld. En daarna gewoon opnieuw beginnen! Want inzetbaarheid voor elkaar krijgen is een kwestie van volhouden: steeds opnieuw acties in gang zetten en de vinger aan de pols houden om te kijken wat werkt.”

U bent voorzitter van het congres over Duurzame inzetbaarheid. Weer een dag dat er alleen maar gepraat wordt…

“Inderdaad! Maar wel met een duidelijk doel voor ogen. We helpen HR-adviseurs op weg om zo concreet mogelijk het probleem in kaart te brengen. We laten ze nadenken over wat zij aan dit vraagstuk binnen de organisatie kunnen doen. Met behulp van de KoersKaart bedenkt men in kleine groepen én individueel wat je concreet, vanaf morgen, kunt doen om inzetbaarheid voor elkaar te krijgen.” (Bron: PWdegids.nl)

Ook aan de slag? Meld u aan voor het congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 23 juni in Doorn.

 

Aantal keer bekeken: 291

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland