Individuele assessments als organisatieadviesinstrument

Assessmentrapportages belanden vaak in het personeelsdossier en worden soms nog benut voor iemands individuele ontwikkeling, maar verder gebeurt er vaak niet zoveel meer mee.

Als assessmentbureau verzamelt AVOP bergen informatie over mensen die bij organisaties (gaan) werken, om antwoord te kunnen geven op de vraag: past persoon A op functie X of is persoon B in staat om door te groeien naar functie Y. Wij doen dat vaak voor meerdere personen binnen dezelfde organisatie en verzamelen daarmee indirect ook veel informatie over de organisatie. We krijgen ook direct de vraag wanneer een heel niveau managers door een assessment wordt heen gehaald om mee te denken over bijvoorbeeld een opleidingsprogramma. Daarnaast stellen we (ongevraagd) ook overall-rapportages op om zicht te krijgen op bijvoorbeeld cultuuraspecten, selectiecriteria, enz. om op die manier onze klanten breder (en beter) te kunnen adviseren.

Als je als P&O’er behoefte hebt om breder te kijken en je maakt al gebruik van assessments, hoef je niet direct een organisatieadviseur in de arm te nemen. Assessmentpsychologen zijn gewend om naar mensen en werk en daarmee naar organisaties te kijken; wanneer je hen prikkelt om mee te denken over organisatievraagstukken die jou puzzelen, zou je best nog eens een nuttig antwoord kunnen krijgen. En meer concreet kun je hen ook vragen om een overall-rapportage op te stellen van de assessments die ze hebben afgenomen en dat op te tillen naar organisatieniveau.

Aantal keer bekeken: 298

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Tessa Hoonhorst on 24 augustus 2011 at 1:51pm
Goede tip Muriel!