Jobcrafting: een betere baan zonder weg te gaan!

Ook al start je met de baan van je leven, er komt een moment dat het allemaal minder leuk is en je niet meer fluitend naar het werk gaat. Niet dat je nu meteen driftig gaat solliciteren, maar je denkt toch vaker en langer na hoe het plezier en de uitdaging in het werk weer terug te vinden. Een mooie zomerklus en jobcrafting kan hierbij helpen.

Jobcrafting is een manier waarop een medewerker zijn huidige werk zelf herstructureert. Door kleine wijzigingen aan te brengen in taken, relaties, context en gedachten over zijn werk wordt de baan (weer) meer betekenisvol. Deze aanpassingen gebeuren door de medewerker zelf, zonder de bedrijfsdoelstellingen uit het oog te verliezen of collega’s te benadelen.

Ook vanuit het perspectief van de organisatie is jobcrafting waardevol. Medewerkers moeten immers langer werken. En als het plezier in het werk nu al ontbreekt, dan is nog vijf jaar werken al heel lang en vijftien jaar niet te overbruggen.


Hoe gaat dat in zijn werk?

• maak een top tien van je taken

• op nummer 1 staat de taak waar je het meeste tijd aan besteedt

• geef per taak aan of de tijdbesteding toegenomen, afgenomen, gelijk gebleven of nieuw is

• tot slot geef per taak aan of je deze graag, niet graag, soms wel, soms niet met plezier doet. Geef ook aan van welk talent helaas geen gebruik wordt gemaakt.


De volgende stap is om bijvoorbeeld in een jobcraftingsgesprek (een functioneringsgesprek mag ook) met een coach of je leidinggevende te gaan onderzoeken met welke (kleine) aanpassingen jij je werk weer zinvoller kunt maken. Dat kan door te sleutelen aan de taken (het WAT). Bijvoorbeeld meer doen wat je leuk vindt. Of door werkzaamheden met andere collega’s (het HOE) te gaan verrichten (‘nooit meer samenwerken met iemand die je niet kunt luchten en zien’). Als jij je realiseert dat een weinig uitdagende taak van enorm veel waarde (WAAROM werk je?) is voor een ander is, krijg je wellicht meer voldoening (het moet dan natuurlijk niet je hoofdtaak zijn). Tot slot kan de werkomgeving (bijvoorbeeld thuiswerken) die aanpassing (het WAAR) zijn die het werkplezier weer voor een deel terug brengt.


Meer over taak-, relatie- cognitie- en contextcraften in het door Wim Thielemans en Krist van Laere geschreven hoofdstuk Het Jobcraftingsgesprek uit het volledig herschreven Het GROTE gesprekkenboek. Bekijk de video Aan de slag met jobcrafting van Wim Thielemans.

Aantal keer bekeken: 390

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland