Genoeg over huilende leidinggevenden, mijn aandacht gaat nu even uit naar de grote groep werknemers die onlangs heeft vernomen dat ze op korte termijn worden weg-gereorganiseerd.
Vanmiddag om vijf uur heeft een van mijn cliënten zijn bijna 20 werknemers laten weten dat de onderneming binnen 2 maanden wordt gesloten. Dat zit voor deze werknemers net even wat minder lekker bij de kerstboom en aan het kerstmaal. De vergoedingen voor werknemers worden in de aanloop naar de nieuwe formule al enorm omlaag geschroefd, dus een vetpot is het niet. Omdat deze cliënt financieel vrijwel aan de grond zit, heb ik de CWI-route geadviseerd, met aanbod van een zeer summiere aanvullingsregeling op de WW. Qua vergoeding benadert het geheel nog niet eens 25% van de kantonrechtersformule nieuwe variant.
Wat opviel, was dat deze cliënt nog geen 2 weken geleden, toen PWC allang had laten weten dat financieel het einde in zicht was, een contract dat zou aflopen op 22 december 2008 toch nog heeft verlengd voor de duur van een jaar. Dat snap ik dus niet. Voor de verklaring van de cliënt dat de desbetreffende werknemer zo'n goede jongen is, krijg ik ook de handen niet op elkaar. Ik denk dat deze cliënt geen NEE kan zeggen, reden waarom het de boekhouder van deze man gelukt is ongeveer een miljoen kwijt te maken, met als gevolg de sluiting van de onderneming.
Treurig voor alle betrokkenen, vooralsnog met uitzondering van de boekhouder. Het is het zoveelste geval dat ik meemaak van frauduleuze boekhouders. Iemand zei me al eens: Vertrouwen is goed, controle is beter.
Ik wens iedereen alvast een goede kerst toe en een succesvol 2009!

Yvonne Sorensen
Arbeidsrechtadvocaat
SorensenWeijers&Ko

Aantal keer bekeken: 65

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Ad de Beer on 2 januari 2009 at 12:49pm
Ik ben geen jurist, maar als die boekhouder een miljoen heeft verduistert dan kan zowel het bedrijf als de getroffen medewerkers toch verhaal halen bij die schurk?
Heeft PWC dat niet gezien? Ik kan me niet indenken dat die man het afgelopen jaar dat miljoen ongezien heeft weten te verduisteren. Nu heb ik in mijn praktijk wel vaker gezien dat de grote accountantskantoren voor veel geld zeer slechte kwaliteit weten te leveren, dus sta ik daar ook niet echt van te kijken.
Frauderende boekhouders, och, een minderheid. Erger zijn die boekhouders die maar vast alle onheilsprofeten lopen na te roepen dat het slecht gaat, waardoor bedrijven in paniek mensen gaan ontslaan en daarmee aan self fullfilling prophecy doen.
Beter is het om te kijken hoe je de komende 3 maanden de organisatie aan kunt passen aan het krachtige herstel dat op zal treden als blijkt dat alle onheilsprofeten ongelijk hadden.
Reactie van willem scheepers on 24 december 2008 at 12:42pm
Je kan ook stellen: 'Als je je medewerkers niet vertrouwt, dan neem je ze niet aan.' Dat is in ieder geval lekker rustig, ;-)

(Wat dan te doen? Wordt ZZP-er!)

Ook voor jou & de jouwen Yvonne: Fijne Kerst!