Niet met solliciteren, maar met ‘socialiteren’ meer kans op een baan

Het woord socialiteren vond ik laatst in een artikel van Josien Harder en deze term triggerde me.

De kans op een nieuwe baan is veel groter wanneer je solliciteren combineert met social media en netwerken.

Ouwerwets solliciteren
Solliciteren op de ouwerwetse manier blijft belangrijk. Daarmee bedoel ik niet de handgeschreven sollicitatiebrief, dat kan namelijk écht niet meer, maar via internet reageren op een vacature, díe manier van solliciteren, blijft een kansrijke manier. Veel vacatures worden op die manier vervuld. Maar: dat is slechts het begin.

Social Media
Vrijwel alle recruiters zoeken op social media sollicitanten op. Hetgeen men daar aantreft speelt een rol bij de keuze om iemand wel of niet uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Het is dus essentieel dat je er online goed op staat!

Als sollicitant moet je daarvan zeer bewust zijn. Voorkom dat je vakantiekiekjes online hebt staan waar je met je dronken hoofd op staat, of erger nog: aan het ‘moonen’ bent.

LinkedIn, Twitter
Je aanwezigheid op LinkedIn is in deze tijd een must als je solliciteert. Veel recruiters bestuderen je LinkedIn profiel en lezen de aanbevelingen. Zorg dus dat je deze hebt!

Verder is de kopregel, summary en bio (ook bij Twitter, Facebook, etc.) erg belangrijk. Zorg dat daar direct duidelijk wordt wie je bent en waar je, professioneel gezien, voor staat!

Gevonden worden
Veel recruiters zoeken actief op social media en dan met name op LinkedIn naar de juiste kandidaten. Door je profiel goed (en zakelijk) te schrijven en de juiste keywords te gebruiken, ben je beter vindbaar. Denk daarbij aan woorden waarop je gevonden wilt worden en waar de recruiter op zal zoeken.

Andere, essentiële tip: zorg voor een zakelijke, professionele foto! Géén grappige foto of vakantiekiekje!

Netwerken
Veruit de meeste vacatures worden via-via ingevuld. Het netwerk is daarbij dus essentieel. Bouw een netwerk op, laat je daarin zien en horen en laat zo veel mogelijk mensen het weten als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging.

Ga dus socialiteren in plaats van solliciteren!

Aantal keer bekeken: 664

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van John Bruin on 10 december 2015 at 5:36pm

Voor sommingen 'socialiteren', voor anderen 'sollicistaren'.

Kort, bondig stuk, goed geschreven .... maar als het echt om solliciteren gaat voor 70% van de arbeidsmarkt .... schrijf een motiverend stukje over jezelf in de sollicitatie. We zitten in de 'entertainment-age'. Dat betekent dat diegenen die 'ons' CV lezen ge-entertained willen worden. Zo niet, (buiten technische beroepen) voor jou ..... anderen.

Dus de term loopt al weer achter ..... maar ja, wie geeft wie de kans om 'onze' CV's te beoordelen?