Ook uw werknemers worden steeds vaker zelfstandig ondernemers

De zomerperiode ligt achter ons, een bezinningsperiode waarin veel werknemers rond hebben gekeken naar nieuwe uitdagingen. De meeste onderzoeken en schattingen, bijvoorbeeld van het Centraal Plan Bureau en De Nederlandse Bank, wijzen erop en overal kun je lezen dat de economie heel langzaam aantrekt. Daarnaast blijkt uit onderzoek van adviesbureau Hay Group dat maar liefst 59 procent van de medewerkers zich begin 2010 heeft voorgenomen een nieuwe baan te zoeken in 2010. Ik schat in dat een groot deel hiervan het zelfstandig ondernemerschap als alternatief voor een nieuwe vaste baan overweegt. In combinatie met de onmiskenbare trend dat veel bedrijven hun flexibele schil uit willen breiden met het oog op het nieuwe werken en het reduceren van bedrijfsrisico's, met IBM als groot voorbeeld, maakt dat inspelen op de flexibiliseringbehoefte van bedrijven geen onverstandige keuze is. Maar bij de stap naar zelfstandig ondernemerschap blijft voorzichtigheid geboden. Het blijft een grote stap om van werknemer zelfstandige te worden, met veel onzekerheden. Om de overgang naar het zelfstandig ondernemerschap beter te laten verlopen, kunnen potentiële zelfstandig ondernemers aan een aantal verschillende routes nemen. Kies de route die het beste bij je past!

Ben je een voorzichtig type, kies dan voor de klassieke ondernemersvisie, causation. Hierbij wordt uitgegaan van een met bepaalde zekerheid voorspelbare toekomst. Zelfstandig ondernemers die deze visie aanhangen hebben een vaststaand doel voor ogen in een competitieve omgeving. De ondernemer houdt rekening met een verwachte return, berekent het opwaarts potentieel, kiest de beste opportuniteit, vermijdt onvoorziene omstandigheden en kan naarmate de toekomst voorspelbaar wordt, ook de toekomst controleren.

De meer zelfverzekerden onder ons gaan uit van hun eigen kracht en starten een onderneming met bestaande beschikbare middelen op basis van overwegingen zoals wie ben ik, wat weet ik, wie ken ik enhoeveel verlies kan ik maximaal dragen. In deze visie, effectuation geheten, zoekt een ondernemer naar samenwerking en engagement van stakeholders en draait het onverwachte om in opportuniteiten.

Ben je creatief en wars van regels, dan is ondernemen met weinig middelen misschien iets voor jou. De schaarse middelen worden zo creatief mogelijk ingezet en aangevuld worden met kosteloze maar renderende middelen zoals partnerschappen en ruilovereenkomsten. Dit is de bricolage visie.

Kan je creatief omgaan met financiering? Dan is bootstrapping, of wel zoveel mogelijk geld verzamelen tegen de laagste kostprijs en alternatieve financieringsbronnen zoals subsidies aanboren, een goede optie.

Bedenk dat niets te voorspellen is en dat juist daarom extra hulp, handvaten en een goede voorbereiding je een voorsprong kunnen geven. Verzamel daarom de juiste adviseurs om je heen. De basis van succes ligt naast het hebben van technische vaardigheden ook in het luisteren naar de ervaringen en het opvolgen van goede adviezen van betrouwbare business partners.

Aantal keer bekeken: 86

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Rick Kruiswijk on 10 november 2010 at 4:12pm
Erik. deze bijeenkomsten zijn destijds in het leven geroepen voor de zelfstandig professionals die zich bij HeadFirst hebben ingeschreven. Neemt niet weg dat als je geinteresseerd bent, je hier ook van harte welkom bent. Ik sta ook open voor een 1-op-1 gesprek, als je dat meer waardeert. Als je een e-mail zou willen sturen naar first@headfirst.nl en aangeeft waar jouw voorkeur naar uit gaat, dan kunnen we dit verder buiten dit medium om met elkaar bespreken.
Reactie van Erik de Vos on 9 november 2010 at 4:27pm
Open voor iedereen Rick? Dat vind ik ook wel interessant te horen wat jullie ervan vinden.
Reactie van Rick Kruiswijk on 9 november 2010 at 4:15pm
Bedankt voor je positieve feedback Erik. Inderdaad is het zaak voor( aanstormend) zelfstandig ondernemers om zich goed te laten informeren. Wij organiseren hiervoor op 16 november en 1 december themabijeenkomsten voor ZZP’ers, waarbij we ingaan op de fiscale en juridische haken en ogen van het zelfstandig ondernemerschap bij ons op kantoor in Hoofddorp.
Reactie van Erik de Vos on 19 oktober 2010 at 4:55pm
Goed stuk Rick, mochten de aankomende zelfstandigen ( of misschien zelfs doorgewinterde zelfstandigen ) advisering willen hebben over arbeidsvormen, arbeidsmarkt en zelfstandigheidsvormen ben ik bereid deze adviezen te verstrekken. Er zitten namelijk nogal wat haken en ogen aan het inhuren van externen. Haken en ogen aan zowel de opdrachtgeverskant als ook de zelfstandige/gedetacheerde kant. En je kunt maar beter goed voorbereid ondernemen.