Nog steeds sparen werknemers vele vakantiedagen op. De AWVN pleit voor uitruil met loon.

Werknemers hadden vorig jaar gemiddeld zo’n 14,5 ongebruikte vakantiedagen over, zo blijkt uit cijfers van de AWVN. Dat kost werkgevers jaarlijks zo’n 17 miljard euro, ondanks de wettelijke aanpassingen van de afgelopen jaren waardoor vakantiedagen niet vijf jaar, maar zes maanden opgespaard kunnen worden. De werkgeversclub pleit  in De Telegraaf voor een uitruil: loon in plaats van vakantiedagen.

Vooral in de sectoren chemie, transport en logistiek is het aantal niet opgenomen vrije dagen groot, zo blijkt uit de enquête. Een woordvoerder van de AWVN zegt in De Telegraaf: "Onze leden klagen al veel langer over dit probleem. We zien een lichte daling, maar in onze ogen hebben veel werknemers meer vakantiedagen dan ze eigenlijk nodig hebben."


Lees verder op PWdegids.nl

Aantal keer bekeken: 238

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Dick Klinkhamer on 19 augustus 2015 at 8:09am

O, nog iets! Als cijfers van AWVN kloppen dan zou Asscher politiek gezien juist iets tegengesteld moeten doen, namelijk wetgeving maken die bepaalt dat volledige verlof dient te zijn opgenomen in het jaar van opbouw. 17 miljard gedeeld door modaal inkomen van € 35.000 vertegenwoordigt namelijk 485.000 banen….
De vraag is of 17 miljard wel klopt. De vergelijking is 17 miljard is gelijk aan aantal werknemers x ((14,5 verlofdagen / 261 werkdagen) x 35.000). De uitkomst is 8.743.000 werknemers. En zoveel mensen zijn er niet in vaste loondienst.

Reactie van Dick Klinkhamer on 18 augustus 2015 at 4:40pm

De verlofdagen worden niet allemaal opgemaakt en dus krijgen medewerkers meer verlofdagen dan eigenlijk nodig. Tenenkrommend concluderen!