Pre-pack onderuit bij Europese Hof van Justitie

Voor 1000 werknemers was het antwoord: “Nee, u gaat niet mee.”

Na het faillissement van kinderopvang Estro zijn alle circa 3600 werknemers van Estro door de curator ontslagen. Vervolgens heeft Smallsteps aan 2600 van de 3600 ontslagen werknemers een nieuwe arbeidsovereenkomst aangeboden. De overige 1000 werknemers kregen te horen “Nee, u gaat niet mee.” Voor het faillissement was al door de curator en Smallsteps afgesproken dat Smallsteps circa 250 van de 380 kinderopvangcentra zou kopen en 2600 van de 3800 werknemers van Estro zou overnemen (pre-pack). deze route werd bewandeld om te voorkomen dat de regels voor overgang van onderneming van toepassing zouden zijn en Smallsteps alle werknemers van Estro in dienst had moeten nemen. Zodoende dacht Smallsteps te kunnen kiezen wie zij wel én wie zij niet in dienst wilde nemen. Vorige week donderdag oordeelde het Hof van Justitie evenwel dat de regels voor overgang van onderneming wel degelijk van toepassing zijn indien een faillissement niet wordt uitgesproken met het oog op de liquidatie van het vermogen maar met het oog op het voortzetten van de levensvatbare onderdelen van de onderneming na het faillissement. Dit betekent dat in een dergelijke situatie alle werknemers van rechtswege en met behoud van alle arbeidsvoorwaarden in dienst treden bij de partij die (een deel van) de onderneming na het faillissement voortzet.

De 1000 werknemers van Estro die zijn ontslagen kunnen dus mogelijk alsnog aanspraak maken op een baan bij Smallsteps en op betaling van (achterstallig) loon door Smallsteps terwijl de overige 2.600 werknemers mogelijk nog een loonvordering hebben als zij tegen slechtere arbeidsvoorwaarden bij Smallsteps in dienst zijn getreden.

Vanzelfsprekend is deze uitkomst niet alleen relevant voor de voormalige werknemers van Estro, maar voor alle werknemers die ten onrechte na een pre-pack zijn ontslagen of genoegen hebben moeten nemen met slechtere arbeidsvoorwaarden.

Bas Westerhout
Lieshout Westerhout Advocaten

Aantal keer bekeken: 139

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland