Preventie levert 400% minder ziektekosten op.

Sinds juli dit jaar is de vernieuwde Arbeidsomstandighedenwet ingegaan. De belangrijkste wijziging is dat bedrijfsartsen en werknemers meer macht krijgen om preventief te werken. Het zou nog mooier zijn als bedrijven zich bewust worden hoe meer werkplezier en vitaliteit onder werknemers toeneemt als de focus gelegd wordt op preventie/ gezondheid stimuleren.


400% rendement.
Door als organisatie een gezonde werksituatie te creëren, waarbij stress in gezonde mate aanwezig is, maar niet de overhand krijgt, kun je veel voorkomen in plaats van genezen. Een bepaalde mate van ondernemerschap als werknemer, voldoende kunnen bewegen op een werkdag, gezonde voeding stimuleren in de bedrijfskantine en psychische uitdaging in het werk zijn elementen die bijdragen aan meer en langdurig werkplezier. En als werknemers meer lol hebben in hun werk is dit een directe bijdrage aan een lager ziekteverzuim. Preventief met gezondheid van werknemers bezig zijn zorgt voor een sterke daling van de ziektekosten. Iedere euro die een organisatie investeert in preventie, levert gemiddeld 4 euro op in lagere ziektekosten.

Stress is de grote boosdoener.
Mentale klachten komen veel meer voor dan lichamelijke klachten als het gaat om ziekteverzuim. Depressie, overspanning en burn-out (chronische overspanning) zijn hier belangrijke klachten. Interessante vraag is hoe je kunt voorkomen dat werknemers dergelijke gezondheidsproblemen krijgen. Aan de ene kant is er de verantwoordelijkheid van de werknemers zelf door bijvoorbeeld beter te leren je grenzen aan te geven. Aan de andere kant is er de werkgever die als visie binnen de organisatie kan focussen op een gezonde balans tussen werk en privé. Het is hierbij wel belangrijk dat het vanuit het management uitgedragen wordt en daadwerkelijk gestimuleerd wordt.

“Iedere euro die een organisatie investeert in preventie, levert gemiddeld 4 euro op in lagere ziektekosten.”


Maak mensen bewust wat ze ermee winnen.
Naast mentale klachten zijn er veel chronische ziekten die voortkomen uit teveel roken, drinken, te weinig bewegen en/ of teveel en ongezond eten. Als werkgever kun je het gesprek aangaan en bespreekbaar maken wat het oplevert als ze bijvoorbeeld stoppen met roken. Laagdrempelige voorlichtingsprogramma’s hebben veel effect als je hierin duidelijk kan maken wat het oplevert om gezonder te gaan leven. Vervolgstappen aanbieden als werkgever om hiermee concreet aan de slag te kunnen gaan is dan wel een voorwaarde.

Evert Heintz is Flow Specialist en Bergklimmer en inspireert mens en organisatie om vanuit vitaliteit in het dagelijkse werk te staan. Zijn bijna doodervaring, waarbij hij 15 meter val in een gletsjerspleet viel, gebruikt hij als metafoor dat we als mens meer kunnen dan dat we vaak denken. Zowel mentaal, fysiek, emotioneel als intuïtief.
Heintz is auteur van het fascinerende boek ‘Een leven lang FLOW’ met het voorwoord geschreven door Wim Hof (The Iceman). 

Aantal keer bekeken: 488

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland