We kennen hem allemaal vast nog wel; de pyramide van Maslov. Maslow rangschikte de volgens hem universele behoeften van de mens in de hieronder afgebeelde volgorde. De behoeften aan veiligheid en zekerheid staan als tweede basislaag van onderaf gerangschikt en kan bevredigd worden door werk. Als we dat werk eenmaal hebben dan kunnen de andere lagen ook aan bod komen.

Gisteren was ik op een bijeenkomst van MyReputation waarin gastspreker Jan Willem Alphenaar de pyramide weer eens van stal haalde en daar drastisch die tweede laag uit hakte.

Zijn theorie: Veiligheid en zekerheid zijn geen drijfveren meer in de tweede laag, dat hoort meer bij de mens uit de tijd van de Industriële revolutie maar niet meer bij de werkzoekende van de 22e eeuw: de ZZP’er.

Wat Jan Willem Alphenaar doet: hij sloopt de punt van de pyramide en vervangt de weggehaalde tweede laag er mee. De tweede basisbehoefte van de mens is dan Zelfontplooiing. De pyramide lijkt een beetje het dak verloren te hebben maar heeft wel een volgorde waar je vrolijk van wordt. Want zelfontplooiing is ten slotte hot en duurzaam tegelijk, we zijn er allemaal naar op zoek! De verbouwing sprak mij in ieder geval aan.

Heeft dat invloed op recruitment? Zeker wel, want veiligheid en zekerheid kunnen vertaald worden in vaste contracten en een goed salaris. Twee behoeften die door iedere werkgever lange tijd als worst werden gebruikt om aantrekkelijk te zijn. Met de snelle groei van de flexibele schil, waar de nieuwe basisbehoefte aan zelfontplooiing bij hoort, zullen werkgevers de werkzoekenden en werknemers niet alleen een andere worst moeten voorhouden maar vooral hun organisatie hierop inrichten. En de bedrijven die deze verbouwing aandurven krijgen er veel voor terug: kenniswerkers die op meer gelijkwaardige voet met de organisatie meedenken, hun expertise erop loslaten en weer nieuwe kennis meenemen naar andere bedrijven. Een kruisbestuiving van kennis, zou je kunnen zeggen en daarom duurzaam.

De pyramide is volgens mij nog heftig onder constructie, laag drie (Sociaal contact) rukt op en kan wat mij betreft net zo goed op de tweede plaats. Laag drie is ook inhoudelijk van vorm veranderd door het digitale tijdperk. We staan wereldwijd met elkaar in contact en kunnen niet meer zonder. Hoe ziet jouw pyramide er uit en past jouw pyramide bij de bedrijfspyramide? Nieuw recruitmenttool?

Aantal keer bekeken: 849

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Els Brouwer on 29 maart 2013 at 1:41pm

Beste Rolf, iedereen mag een eigen invulling geven aan behoeften zoals die in de pyramide benoemd worden en ik kan me voorstellen dat als je in een onzekere positie terecht komt, vaak nog geheel ongewild, dat zekerheid een grote waarde zal hebben. Niemand, ook ik niet, beweert hier dan ook dat de nieuwe volgorde die Alphenaar er van maakt de absolute waarheid is of de 'werkelijkheid'. Waar het hier over gaat, is dat er verschuivingen zijn. Demografische ontwikkelingen, ook wat betreft de drijfveren van waaruit met werk zoekt , zijn voor iedereen inzichtelijk. De Global Barometer is daar een mooi voorbeeld van. En zeker de nieuwe generatie werkzoekenden heeft weer andere behoeften wat betreft de invulling van werk en zelfontplooiing is daar een van, dat is wel de werkleijkheid ondanks dat ook daar onderlinge verschillen in zullen zijn. Van zelfontplooiing, groei en ontwikkeling, kan ik inderdaad niet anders dan vrolijk worden. En dat gaat hand in hand met het feit dat ik me ook dagelijks volop inzet voor mensen die werk zoeken en het liefst een vaste baan hebben. Daar gaat het om bij recruiment en bij recruitmenttools, dat niet alleen de kennis en vaardigheden maar ook de behoeften van zowel de werknemer als de opdrachtgever bij elkaar passen.