Recruitment en HRM: tijd voor een scheiding of hernieuwd ja-woord?

Recruiters en HRM’ers zijn twee bloedgroepen. Ze praten niet lekker met elkaar. Recruitment wordt meer en meer sales. En daarmee losgeknipt van de supply chain van HRM. Een slechte ontwikkeling naar mijn idee. Recruitment verwordt tot een te smalle expertise. Laat de ‘twee bloedgroepen’ een gezamenlijk doel nastreven: human capital inflow management


Een regisseur met expertise

Introduceer een aparte expertise naast HRM. Een inflow manager voert de regie over de instroom van vast, flex, inhuur, zzp. Van het werven tot en met de onboarding. Verantwoordelijk voor het verkopen van het verhaal op de markt en voor het opvolgen van dat verhaal na binnenkomst gedurende de eerste 6 maanden. Maar ook de inkoop van flex en de engagement van flex-medewerkers valt onder deze regie. Omdat vast en flex steeds vaker uitwisselbaar zijn.


De rol van inflow management 
De inflow manager is een goede gesprekspartner voor de lijn, heeft een grote kennis over de (internationale) arbeidsmarkt, weet ‘binnen en buiten’ nauw met elkaar te verbinden, vindt optimale oplossingen in welke vorm van sources ook. Voert daarnaast de regie over de selectie. En houdt zich bezig met de eerste maanden na binnenkomst. Zodat verwachtingen worden waargemaakt. Of het om een vaste of flexibele medewerkers gaat.
De ‘sales’ expertise van de recruiter valt onder deze regie. En pas na die eerste periode komt HRM om de hoek kijken voor bij voorbeeld talent management programma’s of beoordelingen.


Instroom vak apart
Instroom is een vak apart. In een markt waar organisatie grenzen vervagen, krapte ontstaat die strategische business impact heeft, waar hoogopgeleide nomaden tijdelijk bij je organisatie blijven. Dat kun je niet overlaten aan ‘sales’. En ook niet aan HRM met een te interne focus.

Ps: ik realiseer me dat dit een semantische discussie kan zijn. In sommige organisaties voert recruitment deze regie al. Zo investeerde tata steel hier veel energie in. So, What is in the name?

Aantal keer bekeken: 457

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland