Sportblessures; een grote kostenpost voor werkgevers!

Sporten is gezond maar brengt risico’s met zich mee, zoals het oplopen van een sportblessure. Het totaal aan directe medische kosten en verzuimkosten als gevolg van een sportblessure bedroeg in 2011, 1,3 miljard euro (nationaal kompas.nl). Veldvoetbal, hardlopen en fitness staan aangeschreven als de meest risicovolle sporten. Zo waren er in 2013, 850.000 blessures die men had opgelopen door veldvoetbal. In 2013 waren er 490.000 fitnessblessures. En in 2014 waren er 710.000 hardloopblessures (veiligheid.nl).

Michiel, bedrijfsfysiotherapeut van Vital Existence geeft in dit artikel uitgebreid advies hoe je zo snel mogelijk kunt revalideren van je sportblessure.

1) Start met krachttraining!
Hoogstwaarschijnlijk was jij niet sterk genoeg voor welke vorm van sport je ook deed, anders had je geen klachten gehad. Krachttraining zorgt ervoor dat je sterker wordt en verbetert de lokale doorbloeding. Het verbetert de doorbloeding en zodra er meer zuurstof naar het aangedane weefsel gaat, herstel je sneller.

Kies bij krachttraining altijd voor een gecontroleerd tempo! Dat betekent dat je rustig de beweging uitvoert, tegen de weerstand in. Train ook een zo groot mogelijke bewegingsuitslag! Is de beweging aan het begin of einde pijnlijk, dan beweeg je tot dat moment. Snelheid is NIET wat je wilt bij een blessure. Snelheid en geïrriteerd weefsel gaan slecht samen, omdat belasting onder snelheid veel belastender is en dus minder veilig.


Heb je juist een blessure opgelopen tijdens krachttraining? Pas dan het tempo aan en de bewegingsuitslag. Helpt dat niet? Neem dan minder gewicht bij de oefening. Helpt dat ook niet? Dan is deze oefening niet geschikt voor jou op dit moment.

2) Stop met provoceren!
Soms hoor je mensen zeggen: ‘je moet door de pijn heen’. Een heel slecht advies. Op het moment dat je een blessure hebt, dan openbaart dat zich dat als pijn op een bepaalde plek bij één of meerdere bewegingen. Deze pijn wordt veroorzaakt door een irritatie aan een bepaald weefsel. Of dit nu een ligament, pees, spier of aanhechting is, maakt voor nu geen verschil. Zie deze irritatie als een wond op de huid. Elke keer als je je blessure provoceert is dat hetzelfde als de wond open trekken. Die gaat weer opnieuw bloeden en het herstel start weer van voor af aan.

Bij provocatie van je blessure is dit precies hetzelfde. Je herstel start weer opnieuw en dat kost extra tijd!
Beweeg bij een blessure niet alleen gecontroleerd en binnen de pijngrens, maar bij toenemende pijn breek je meteen af! Als je gecontroleerd beweegt en afbreekt bij toenemende pijn, dan ben je al een eind. Dan kan er ook niet veel fout gaan. Een andere reden waarom je niet op snelheid wil bewegen is omdat je te laat aanvoelt dat het fout gaat.

3) Pas het volume aan!
Maar wat als er pijn optreedt ná de belasting? Als de belasting niet pijnlijk is tijdens, maar alleen na de belasting, dan kan dat een paar oorzaken hebben. De meest waarschijnlijke oplossing voor dit probleem is het volume van de belasting te verlagen en kijken naar het verschil. Stel voor dat je geen klachten hebt tijdens een uur hardlopen, maar de volgende ochtend heb je wel last, dan is een uur hardlopen voor jou een (nog) te groot volume. Loop in dat geval de eerst volgende keer bijvoorbeeld 45 minuten en kijk naar het verschil. Is er geen verschil dan ga je naar 30 minuten. Is er wel een verschil dan is 45 minuten voor jou op dit moment het goede volume. Dit kun je vervolgens stap voor stap uitbouwen.

Heb je klachten bij krachttraining, dan is het volume,  het totaal aantal sets vermenigvuldigd met het aantal herhalingen te groot. Stel dat je geen last hebt tijdens 4 sets, maar wel de volgende dag, dan is 4 sets te veel. Vaak zullen er meerdere oefeningen in je schema belastend zijn voor je plek van je blessure. Als dat zo is, dan tel je al die sets bij elkaar op. Haal er vervolgens een aantal af en bekijk het verschil. Is er geen verschil dan haal je er meer sets af. Is er wel een verschil dan dat aantal sets voor jou op dit moment het goede volume. Bouw vervolgens stap voor stap uit.

Samenvattend: Krachttraining is de ideale manier om te revalideren. Je traint altijd pijnvrij op een zo groot mogelijke bewegingsuitslag. Bij toenemende pijn, breek je de oefening af. En bij pijn na de training, verlaag je het volume van de belasting op de plaats waar jij klachten hebt!

Aantal keer bekeken: 284

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland