Stress is niet per definitie ongezond. Persoonlijk heb ik een bepaalde mate van stress nodig om goed te functioneren. Stress houdt me alert en geconcentreerd. Maar zodra ik mijn obstakels heb overwonnen, neemt mijn spanning ook weer af. Sommige mensen ervaren ongezonde stress en dit heeft een behoorlijke impact op hun leven. Zo kan je afweersysteem worden aangetast, kan je een negatief gedachtepatroon hebben ontwikkeld of kun je, je lusteloos, snel geprikkeld of somber voelen.

De oorzaak van stress

is dat je wat je aankan, niet in lijn is, met wat er van je wordt gevraagd. Als de stress te lang aanhoudt en vaak voorkomt dan is er sprake van ongezonde stress omdat je lichaam onvoldoende in de gelegenheid wordt gesteld om tussentijds te herstellen. Zodra je lichaam protesteert, is het belangrijk om herstelmomenten in te plannen. Je kunt je draaglast vergroten zodat je weerbaarder wordt. Sporten en gezond eten is een goed middel maar er zijn ook apps en websites ontwikkeld om stress tegen te gaan.

Breath2Relax app

Zo heb ik de ‘breath2relax’ app uitgeprobeerd. Dit is een gratis app die je helpt om je ademhaling te herstellen tijdens een paniekaanval of in een periode van (aanhoudende) stress. Het is erg laagdrempelig en je krijgt praktische oefeningen gericht op de buik/middenrif ademhaling. De kracht ligt in het herhalen van de training om bewust te worden van je ademhaling. Wat ik merkte is dat ik door mijn buikademhaling rustiger werd op momenten dat ik zenuwachtig was of niet lekker in mijn vel zat.

Online Moodgym training program

Momenteel ben ik de online therapie van ‘Moodgym Training Program’ aan het volgen. Moodgym is een website die zelfhulpprogramma’s aanbiedt, online, geheel kosteloos. Op elk moment van de dag kun je het interactief zelfhulpprogramma volgen, dat helpt bij (het ontstaan van) angst, een paniekaanval of een depressie. Het is een interessante methode om naar jezelf te reflecteren. Je begint bepaalde gedachtepatronen te herkennen en er worden vaardigheden aangereikt om hiermee om te gaan.

Input versus output

In onze drukke consumptiemaatschappij hebben mensen de neiging om te investeren in de output in plaats van de input. De input daarentegen is de fundatie van een gezond en gelukkig leven dat zijn weerslag vindt in een hogere productiviteit, de kwaliteit van het werk en een gevoel van onverslaanbaarheid. Het is belangrijk om te investeren in je lichaam (body, mind & spirit) en oplaadmomenten in te plannen, vooral nu de prestatiedruk hoog is, in een flexibele arbeidsmarkt.

Aantal keer bekeken: 169

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland