Tips voor implementatie van gezondheidsmanagement

U heeft er als werkgever/leidinggevende vast al over gehoord. Vanaf 1 januari 2017 zal er weer een en ander veranderen binnen de ziektewet, ook wel “ modernisering ziektewet” genoemd. Laat ons nu alvast stellen: het wordt belangrijker dan ooit verzuim te vermijden en dus een goed gezondheidsbeleid te voeren. Daarom geven we u graag wat tips over de implementatie van gezondheidsmanagement.

Lees ook nog even ons vorige blog Gezondheidsmanagement zorgt voor optimale inzetbaarheid, waar wij uitleggen wat gezondheidsmanagement is en waarom dit zo belangrijk is.


De implementatie van gezondheidsmanagement

Binnen organisaties met een goed gezondheidsbeleid is het verzuimpercentage doorgaans een stuk lager dan bij organisaties die hier geen speerpunt van maken. Er zijn nog steeds werkgevers die pas op verzuim inspelen als het daadwerkelijk de kop op steekt, en verzuim dus niet meer te vermijden valt. En dat, terwijl u dit gemakkelijk voor kunt zijn.

Het is belangrijk dat de implementatie van gezondheidsmanagement zoveel mogelijk aansluit bij uw bestaande beleid. Het moet passend zijn aan uw bedrijfscultuur. Er is dan ook niet één gedetailleerd plan, dat voor iedere organisatie even goed werkt. Het is een stukje maatwerk.

Wij geven u graag een overzicht waar de aandacht voor gezondheid aangehaakt kan worden bij uw bestaande beleid. Tips om over na te denken. Zo komt u al een heel eind op de goede weg bij de implementatie van gezondheidsmanagement.

Het arbobeleid

RI&E (Risico- Inventarisatie en Evaluatie): de fysieke werkomgeving

Neem in de RI&E gezondheidsbevorderende aspecten mee. Denk daarbij aan een gezond aanbod in de kantine, aanwezigheid en bereikbaarheid van fietsenstallingen of schone en toegankelijke trappen (deze zijn veiliger en bevorderen het trapgebruik). Neem de punten ook mee in de uitwerking van het plan van aanpak.

Vergeet ook niet aandacht te hebben voor de meer verborgen risico’s, zoals alcohol- en drugsverslaving. Zelfs als het aantal alcohol- en drugsverslaafde medewerkers procentueel gezien klein is, kunnen de effecten groot zijn. Zeker als het leidinggevende functies betreft.

Opvolging werkinstructies

De Arbowet gaat, naast goed werkgeverschap, ook over goed werknemerschap. Wat dragen uw werknemers zelf bij aan een gezonde en veilige werkomgeving? Leven ze de veiligheidsregels na? Dragen ze PBM’s? Ook goed werknemerschap heeft dus aandacht nodig.

PMO

Is er in het preventief medisch onderzoek (PMO) aandacht voor gezondheidsbevordering? En wat kunnen werknemers aan hun eigen inzetbaarheid doen? Stimuleert de bedrijfsarts- of verpleegkundige gezond (werk)gedrag?

Het personeelsbeleid

Opleiding en ontwikkeling: medewerkers

Is gezondheid en inzetbaarheid/belastbaarheid een punt bij opleiding en ontwikkeling van werknemers? Met andere woorden: wordt er, naast inhoudelijke kennis, aandacht besteed aan hoe iemand ‘fit for the job’ kan blijven?

Opleiding en ontwikkeling: managers

Is gezondheid/leefstijl een punt van aandacht tijdens managementtrainingen? Niet alleen voor de eigen gezondheid maar ook hoe managers dit een punt van aandacht kunnen laten zijn richting medewerkers. En hoe is hiervoor beleid te maken?

Werkoverleg

Maak ‘werk & gezondheid’ een vast item op het werkoverleg. Stimuleer leidinggevenden om dit punt regelmatig aan de orde te stellen.

Functionerings- en beoordelingsgesprekken

Jaargesprekken vormen een goed moment om te bespreken hoe iemand zichzelf inzetbaar houdt voor het werk, nu en over tien jaar. Maak ook hier een vast item van.

Personeelsadvertenties

Een werkgever die in zijn personeelsadvertenties melding maakt van het gezondheidsbeleid, kan zich positief onderscheiden ten opzichte van andere werkgevers.

Introductie nieuwe werknemers

Bij het introductiebeleid van nieuwe medewerkers is er aandacht voor veiligheid, gezondheid en welzijn. Informeer en communiceer actief over de activiteiten die de organisatie onderneemt om mensen gezond en inzetbaar te houden.

Het kwaliteitsbeleid

De aandacht voor gezondheidsbevordering kan gelijk opgaan met aandacht voor personeelsbeleid, arbobeleid en bedrijfsvoering. Door de samenhang tussen deze elementen procesmatig te verwerken in een kwaliteitssysteem, kan een zelfversterkend proces in werking treden. Denk hier bijvoorbeeld aan koppeling met ISO, INK of EFQM.

Het inkoopbeleid

Vraag uzelf het volgende eens af: Is er bij de inkoop van grondstoffen en halffabricaten inzicht in de gezondheidsbedreigende risico’s van stoffen? Zijn er alternatieven mogelijk die naast minder risico voor de gezondheid, ook goedkoper of milieuvriendelijker zijn?

Fiscale mogelijkheden

Als we gezondheidsbevorderende activiteiten inkopen, zijn er in bepaalde gevallen fiscale voordelen te behalen. Zo zijn er mogelijkheden voor bijvoorbeeld stoelmassage, een stoppen met roken cursus of bedrijfsfitness. Op de website van de Belastingdienst kunt u hieromtrent veel informatie vinden.

Het communicatiebeleid

Is er aandacht voor het gezondheidsbeleid op intranet, in personeelsnieuwsbrieven, in memo’s, tijdens overleggen en bijeenkomsten, het jaarlijkse uitje, in management letters, maar bijvoorbeeld ook richting klanten en aandeelhouders?

Hebben medewerkers een laagdrempelige mogelijkheid te reageren op beleid of suggesties te doen? En horen ze hier iets van terug?

Kunnen we gebruik maken van externe bronnen zoals het meedingen naar een prijs of erkenning (bijvoorbeeld: Kroon op het werk, Great Place to Work, iHMQ MOGP)? Of een artikel in een regionale of landelijke krant?

Op onze website is veel informatie te vinden over gezondheidsmanagement en alles wat daarmee te maken heeft.

Heeft u vragen, of wilt u hulp bij de implementatie van gezondheidsmanagement binnen uw organisatie? Neem dan vooral eens vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Aantal keer bekeken: 293

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Jantien Rentenaar on 29 augustus 2016 at 2:08pm

En vergeet ook niet aandacht te besteden aan arbeidsvreugde en motivatie. Want hoe vaak komt het niet voor dat verzuim een andere oorzaak heeft dan een lichamelijke?

Bureau Rentenaar