Introductie van zelfsturing vraagt nieuw jargon. Een nieuwe taal om de nieuwe manier van samenwerken te ondersteunen. Gedeelde betekenissen die je het vertrouwen geven dat je mag zijn wie je bent en dat je mag leren. Dat je proefondervindelijk mag vaststellen welke actie je doel ’t beste dient. Liefst in overleg voor ’t gezamenlijke doel van de organisatie, maar persoonlijke leerdoelen kunnen ook.

Handelen naar bevinden
In zelfsturingsland leven ‘super-zakelijk’ en ‘akelig-soft’ dicht bij elkaar. “Kijk maar of ’t iets voor je is” kan gerust gevolgd worden door “ ‘t moet wel passen”. Ruimte geven naast grenzen stellen. Je past of je past niet, en dan trek je je conclusies. Handelen naar bevinden. Afwachten is niet meer “wachten op het geschreven protocol of de orders van hogerhand”, afwachten is je actieve opmerkzaamheid op de reactie van je omgeving op hetgeen jij in beweging hebt gezet.

Niet voor iedereen
Zelfsturing is niet voor iedere organisatie weggelegd. Zelfsturing stelt eisen aan de kwaliteit van (de aansturing en inrichting van) je organisatie. Zelfsturing stelt eisen aan de visie en het mensbeeld en de ambities van je directie. Blijf eerlijk: ben je er niet klaar voor, begin er niet aan. Zelfsturing is geen instant-oplossing voor symptomen die je niet bevallen. Je mensen op de werkvloer hebben je afleidingsmanoeuvres direct door, je raakt verder van huis.

Eenvoud is de kunst
De vrouwenvoetballers trainden jarenlang voordat we ze opmerkten. Buurtzorg roeit jarenlang tegen de stroom voordat we ’t succes van hun benadering erkennen. En we zijn er nog lang niet. Lees ’t artikel van Rutger Bregman over Jos de Blok en zijn pleidooi voor de Partij van de Eenvoud. De complexiteit buiten de deur houden is juist de kunst. Kunst vraagt toewijding, talent, volharding, ambitie. Van de directie in de eerste plaats, als je ’t over zelfsturing hebt. De directie eerst met zichzelf aan de slag, daarna de rest. Of niet. Meer smaken zijn er niet, met ‘een beetje zelfsturing’ kan je wachten op de frustratie.

Win-win-win
Neem tijd en aandacht voor de ontwikkeling van je organisatie. Durf te leven in je werktijd, samen met je mensen. Zij willen ook niet anders dan er gezamenlijk een succes-tent van maken. Win-win-win zegt Rutger Bregman. De directie eerst. U bent welkom!

Christianne van de Pas biedt ondersteuning bij de introductie en ontwikkeling van meer zelfsturing binnen organisaties. In haar benadering staan verkennen en ontwerpen centraal. Voor informatie over haar verkenningsaanpak en kennismakings-workshops zie www.cvdpas.nl.

Aantal keer bekeken: 332

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland