Videosolliciteren biedt meer waarde dan de brief

“You never get a second chance to make a first impression” - het lijkt een open deur maar het is een belangrijk gegeven, zeker als het op solliciteren aankomt. Door middel van een videosollicitatie kan de kandidaat een meest volledige indruk achterlaten bij het bedrijf waar hij of zij solliciteert. Een video opsturen scheelt een hoop papierwerk, reistijd, overbodige gesprekken en daarbij dus geld. Bovendien kunnen bij video zowel de sollicitant als de werkgever zelf bepalen wanneer de videoboodschap wordt opgenomen en bekeken.

Niet alleen sollicitanten stappen over op deze wijze van solliciteren, werkgevers maken ook steeds vaker een bedrijfsvideo om nieuwe medewerkers te werven. Door video in te zetten als een van de kanalen bereikt het bedrijf potentiële werknemers op alle niveaus. De sollicitant kan dan in de oriënterende fase een goed beeld schetsen van het bedrijf waar hij of zij voor wilt gaan werken.

Dankzij de globaliserende arbeidsmarkt groeit het aantal sollicitaties in het buitenland. De voordelen van videosolliciteren zijn hierbij nog evidenter; het proces wordt een stuk eenvoudiger en de kosten vliegen omlaag. Skype wordt soms ook ingezet, maar is lastiger te archiveren dan een opgenomen videoboodschap. Een videosollicitatie biedt in deze gevallen uitkomst.

Tegenstanders van videosollicitaties vinden dat het uiterlijk van de kandidaat in de video een te doorslaggevende rol speelt. Echter geeft een videosollicitatie dezelfde indruk die de kandidaat in real life zou maken. Anderzijds werkt het wellicht in het voordeel van de kandidaat als hij goed op video overkomt, ook al voldoet hij niet volledig aan het profiel.

Om het videosolliciteren nog wijder te verbreiden en groter bereik te creëren is het nu zaak de videosystemen, waarbij de sollicitant via zijn webcam door de pc gepresenteerde vragen beantwoordt, aan te laten sluiten op de Applicant Tracking Systems (ATS). Hiermee zal videosolliciteren een onderdeel zijn van het werkproces van de recruiter en zal het draagvlak in het gebruik van videosystemen groter worden. Recruiters werken dan altijd vanuit één suite en documentatie, als ook de video wordt opgeslagen bij de specifieke kandidaat en vacatures in hun database. Met meer van deze integraties zal videosollicitatie een nog hogere vlucht nemen.

Aantal keer bekeken: 567

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Ingrid Cusiel on 26 september 2011 at 4:40pm
Interessant onderwerp dat je aankaart. Ik denk inderdaad dat mede door de verdere internationalisering van de arbeidsmarkt er in toenemende mate gebruik gaat worden gemaakt van video-interviews. Bij veel multinationals is dit zelfs al standaard policy. Vanuit Cátenon doen wij dit al ruim 10 jaar en wij zien de vraag nog steeds elk jaar stijgen. De voordelen vanuit zowel de kandidaat als de klant kant zijn vaak evident, echter vraag ik me wel af hoeveel kandidaten het prettig zouden vinden als deze video boodschap in een database terechtkomt en dus ook voor een langere periode inzichtelijk is.