Wat je niet moet doen wanneer jouw zieke werknemer zwart bijklust

Bijna wekelijks krijg ik er wel een keer mee te maken. De werkgever die denkt dat zijn zieke werknemer gewoon zijn werk zou kunnen doen. Omdat hij bij zijn andere werkgever ook gewoon aan de slag schijnt te zijn.

Of ergens anders zwart bijklust. 

Of, zoals afgelopen week, de zieke werknemer die lekker een eigen bedrijfje aan het opzetten is.

“Mark, ik financier dus eigenlijk zijn start-up”

De verleiding is dan natuurlijk groot om zelf voor inspecteurtje te gaan spelen. Of er één in te huren. Om het onrecht aan te tonen.

Maar dat hoeft dus helemaal niet. 

En het levert je dus meestal ook niks op. Lees hier een recente uitspraak van een rechter in Breda over een vergelijkbaar geval.

Nee, ik heb het vaker gezegd.

Gewoon zelf de werknemer in je eigen bedrijf aan het werk zetten. 

Desnoods laat je ‘m papier versnipperen, koffie zetten, archiveren of bladeren aanharken. Net zo lang totdat hij weer zijn eigen werk oppakt. Of ontslag neemt. Ook goed. Zolang hij maar niet op jouw kosten dingen doet terwijl hij aan het werk zou moeten zijn. En daartoe prima in staat is.

Mark Idzinga, Juli 2013

Interessant? Download dan ook hier mijn gratis e-boek.

Aantal keer bekeken: 1715

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Laura van Luipen on 19 juli 2013 at 4:34pm

Het verrichten van nevenwerkzaamheden tijdens ziekte moet je niet oplossen met het zoveel mogelijk aan het werk houden van de zieke werknemer in de eigen onderneming, al dan niet met klusjes als koffiezetten, waardoor hij geen tijd meer heeft voor die nevenwerkzaamheden. Als de zieke werknemer nevenwerkzaamheden verricht dient een werkgever hem daarop aan te spreken, de bedrijfsarts om advies te vragen (bevorderen of belemmeren die nevenwerkzaamheden het herstel?) en deze informatie over de belastbaarheid van de werknemer mee te nemen bij het re-integratietraject.

Reactie van Maarten Monchen on 15 juli 2013 at 12:44pm

Mark, ik vind je stelling een beetje kort door de bocht... passend werk heeft iets meer haken en ogen dan zomaar iemand aan het werk zetten.
Vorige week toevallig nog een blog over geschreven :) http://www.verminderverzuim.nl/passend-werk-bij-ziekte/