Op de Amerikaanse website The Minimalist maken Joshua en Ryan zich hard voor ‘ontspullen’. Ze noemen het the joy of having less . In het Nederlands zou je het vertalen naar ‘minder meuk, meer leuk’. Het genot om minder te hebben. Want wie heeft er niet een zolder met spullen die je bewaart omdat je er emotioneel aan gehecht bent of ‘voor het geval dat’. En voor wie is dat geen zorg? Hoe doen we dat eigenlijk met mensen in onze organisaties?


Weg-doe-spullen
Joshua en Ryan kijken er objectief naar: als je het voor minder dan 20 euro in minder dan 20 minuten kunt kopen, doe het dan weg. Oude vaasjes, babykleertjes, gedateerde studieboeken. Ze garanderen dat er een last van je schouders valt. Je hoeft namelijk niet meer te zorgen voor deze weg-doe-spullen.

Weg-doe-banen
Wat er op zolders gebeurt, gebeurt ook in organisaties. We reorganiseren of outsourcen overbodige ballast, zodat we een lichtere organisatie krijgen. Om te voorkomen dat het dichtslibt, kan dat hard nodig zijn.
Maar het gevoel bekruipt me dat sommige organisaties hier net zo mee omgaan als Joshua en Ryan: Ze ruimen op en nemen afscheid van alle mensen die banen invullen die ze als organisatie binnen 20 minuten voor minder dan 20 euro per uur weer kunnen invullen. Beter nog: ze zorgen dat ze dat soort mensen helemaal niet meer in onze organisatie krijgen. Die huren ze in als zzp’er via een platform. Net zoals we onze zolders ‘ontspullen’, ‘ontmensen’ we organisaties. Valt er dan een last van de schouders? Niet meer zorgen voor deze wegdoe-banen? Bezorgers, schoonmakers, magazijnmedewerkers, bediening in de horeca, taxichauffeur; ze hebben vaak niet één maar wel meerdere van deze weg-doe-banen om rond te komen als zzp’er. En dan niet eenmalig, maar structureel en zonder perspectief.

'Ontmensen' van organisaties
Het kabinet wil de onderkant van de arbeidsmarkt beschermen tegen de uitwassen in de weg-doe-banen. Wanneer je ‘ontmenst’ met de 20 minuten/20 euro- regel en voor dat werk langdurig mensen inzet zonder enige zorg vanuit de kant van de organisatie, heb je te maken met een weg-doe-baan. Tegen ‘ontmensen’ is geen wetgeving nodig, maar een menselijke maat.

Sociale coherentie
Organisaties hebben niet alleen een commerciële maar ook een sociaal maatschappelijke functie. Is het met de schaarste op de arbeidsmarkt, de gele hesjes, de tweedeling in de maatschappij en politiek niet juist noodzakelijk om de verdeling van arbeid en middelen te herijken en aandacht te hebben voor sociale coherentie en participatie van iedereen?
Afscheid nemen van 20 minuten/20 euro-spullen is volgens The Minimalist leuk, omdat het tot minder zorg leidt. Maar dat geldt niet voor het afscheid van mensen. Als we het leuk willen houden, blijven we zorgen. Weg met de weg-doe-banen.

Aantal keer bekeken: 46

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland