Werkgeluk als businessmodel, dat is volgens inzetbaarheidsdeskundige Paul ter Wal het geheim van succesvolle organisaties. En de sleutel tot duurzame inzetbaarheid.

Werknemers zijn pas duurzaam inzetbaar als hun kernwaardes passen bij die van het bedrijf, zegt inzetbaarheidsdeskundige Paul ter Wal en expert op het gebied van werkgeluk.“Het gaat om iemands drijfveren en niet om het cv.”
Het gaat er dus vooral om of iemand bij het bedrijf past. Alleen dan krijg je bevlogen medewerkers. “Werkgeluk heeft vaak iets zweverigs”, erkent Van der Wal. Maar als bedrijf heb je er wel degelijk invloed op: je kunt zorgen dat je werknemers op de juiste plek zitten. Vier vragen over werkgeluk en de rol van HR.

Waarom is het zo belangrijk dat werkgeluk op de HR-agenda staat?
“Je kunt de mooiste systemen hebben, strakgelijnde processen invoeren, focussen op efficiency of agile gaan werken; als er mensen zitten die niet bevlogen zijn, dan boek je geen resultaat. De inrichting van de werkprocessen is immers maar één pijler van succes, bevlogen personeel is de andere noodzakelijke pijler. De medewerker is de belangrijkste factor én actor voor verandering. Bij een hoge mate van bevlogenheid stijgt de effectiviteit, de klantgerichtheid en de productiviteit en daalt het ziekteverzuim.”

Is werkgeluk niet gewoon een hype?
“Als je op LinkedIn kijkt, dan krijg je inderdaad dat idee. Iedereen werpt zich erop. Het krijgt ook vaak iets zweverigs, alsof je heel eenvoudig werknemers kunt sturen op geluk. Maar het is wetenschappelijk bewezen door onder meer Wilmar Schaufeli en Arnold Bakker dat bevlogenheid en werkgeluk een samenspel is tussen mens en organisatie. En natuurlijk gaat het ook om iemands persoonlijkheid: is hij of zij optimistisch, open, veerkrachtig? Maar als bedrijf heb je hier wel invloed op; je kunt de werknemers op weg helpen, zorgen dat ze op de juiste plek zitten.”

Lees ook: Geluk op de werkvloer is besmettelijk

Bevlogenheid, hoe bereik je dat dan?
“Bevlogenheid heeft te maken met onder andere vitaliteit. En dan heb ik het niet over fitheid, maar over veerkracht, toewijding aan het bedrijf. Wat heb je hiervoor nodig? Professor Martin Euwema noemt het wel het abc’tje van werkgeluk: autonomie, betrokkenheid en competenties. Autonomie in het werk is heel belangrijk. Geef werknemers dus het gevoel van verantwoordelijk zijn of leer ze dit zo nodig aan. Leidinggeven aan het gevoel van autonomie, dat is echt een taak voor de organisatie. Dat de werknemers het idee hebben dat er naar ze geluisterd wordt, dat ze ertoe doen, is van groot belang. Wat zouden jullie graag anders willen doen? Maar geef dat dan ook opvolging, anders wordt het hem niet. Ook kun je medewerkers faciliteren bij het maken van juiste keuzes, zowel zakelijk als privé. Bijvoorbeeld door een leefstijlcoach aan te bieden.”

U heeft het over werkgeluk als businessmodel. Wat houdt dat in?
Tachtig procent van de organisaties kijkt bij sollicitaties naar het cv en het functieprofiel. Maar het gaat om iemands drijfveren. Daar moet HR veel meer naar kijken. Passen zijn of haar kernwaardes bij die van het bedrijf? Je bent als werknemer in mijn ogen pas duurzaam inzetbaar als je je kernwaardes kent. Blijkt dat iemand niet op zijn plek zit, dan moet je als werkgever slim zijn en hem of haar helpen een geschiktere baan te vinden, ook buiten de organisatie. Bij duurzame inzetbaarheid gaat het om keuzes maken, ook van de werknemer zelf. Als je ‘s avonds uitgeput met een zak chips op de bank ploft, moet je actie ondernemen. Met werknemers die niet bij de kernwaardes van je bedrijf passen, zul je een lagere productie en een hoger ziekteverzuim hebben. Als je je kernwaarden kent, heb je daar uiteindelijk allen profijt van: van value to profit.”

(Bron: pwnet.nl)

Meer weten over geluk als businessmodel? Paul ter Wal spreekt op het vakevent Inzet op Maat (20/ 21 november) in Den Haag: www.inzetopmaat.com.

Aantal keer bekeken: 164

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Tom Klomberg on 11 oktober 2017 at 10:38am

Werkgeluk hoeft helemaal niet zweverig te zijn. Wij organiseren een event naar aanleiding van het werk Re-inventing Organizations van Frederic Laloux. Concrete bouwstenen naar nieuwe organisatievormen en meer werkgeluk!

Check: http://bedrijvennetwerkhr.nl/activiteit/the-perfect-storm-part-ii-2/