Salarissen ABN Amro: overheid moet goede voorbeeld geven

Een situatieschets. Stel u verdient € 2500 per maand en ontvangt daarbij elke maand € 1000 bonus. Elke maand weer. Jaar in jaar uit. Dan verdient u dus € 3500 per maand.

Rechtvaardigheid
Dan komt er een moment dat iemand die u niet persoonlijk kent, uw werkgever zodanig beïnvloedt dat de bonus van € 1000 wordt afgeschaft. Zo maar ineens. Ter compensatie krijgt u er wel € 300 per maand als vast salaris bij. Uw vaste salaris stijgt dus van € 2500 naar € 2800, maar u mist elke maand € 700 (u had immers altijd € 3500).

Dat klinkt niet rechtvaardig, toch?

Salarissen ABN Amro te hoog
Toch is dat precies wat er gebeurd is bij ABN Amro en in dat geval vindt bijna heel Nederland het wel terecht. Uiteraard gaat het daarbij over andere bedragen (tonnen), maar de situatie is vergelijkbaar. Ook niet rechtvaardig dus!

Natuurlijk komt daarbij de vraag kijken of bankiers überhaupt tonnen per jaar moeten verdienen, maar dat is een andere discussie. Overigens durf ik wel te stellen dat bankiers te veel verdienen. Het kan best een stuk minder.

Het tussentijds aanpassen van arbeidsvoorwaarden (afschaffen bonus) kan echter niet zomaar en het niet-nakomen van eerder gemaakte afspraken met werknemers, is ronduit verwerpelijk. In 2012 is al besloten dat ABN Amro managers geen bonussen, maar meer vast salaris zou gaan betalen. Dit is bekrachtigd door de Minister van Financiën, Jan Kees de Jager en geaccordeerd door de Kamer.

Sentiment
Doordat het sentiment rondom banken in 2012 en 2013 negatief was en de economie nog niet goed was, hebben de managers bij ABN Amro afgezien van de salarisverhoging. Dit had men niet hoeven doen, de verhoging was immers al afgesproken. Dat men in 2014 alsnog besloot om nu toch eindelijk de verhoging door te voeren (de economie trok aan) is volledig begrijpelijk.

Betrouwbaarheid en afspraken nakomen
In maart 2014 was bij politici al bekend dat de toegekende verhoging nu echt doorgevoerd zou worden. Omdat er vervolgens, nu, een jaar later, negatieve publiciteit komt, draait men om als een blad aan een boom. Zelfs de beursgang van ABN Amro is nu uitgesteld.

De Nederlandse overheid moet, net als een reguliere werkgever, betrouwbaar zijn en afspraken nakomen. Zélfs als dit betekent dat de publieke opinie zich tegen haar keert wegens een eerder toegezegde, beloofde compensatie in salaris. Ook de overheid is werkgever en in dit geval ook van deze ABN Amro-medewerkers.

Aantal keer bekeken: 429

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Michel den Daas on 11 april 2015 at 5:10pm

Beste José, Ruud en Rik,
Bedankt voor jullie reacties. De hoogte van het salaris van bankiers is wat mij betreft een andere discussie die zéker gevoerd moet worden, maar waar het mij om gaat in dit geval is dat de overheid niet ergens een handtekening onder kan zetten (middenin de crisis n.b. !) en daar twee jaar later krokodillentranen over gaat huilen. Dát is onbetrouwbaar.

Verder denk ik dat bankiers geen miljoenen hoeven te verdienen en ik ben sowieso tegen bonussen, omdat dat fraude sterk in de hand werkt. De enige bonus die werkt is als élke medewerker dezelfde bonus krijgt als het bedrijf goed presteert.

Reactie van Rik Boers on 9 april 2015 at 10:32pm

Goh, dat velen het blijkbaar nog nooit zo slecht gehad, dat toezeggingen moesten worden ingetrokken. Salaris bevriezen of zelfs inleveren door bedrijfseconomische situatie. Afspraak is afspraak, maar context kan veranderen, dus ook afspraken.

Reactie van Ruud van Gerrevink on 9 april 2015 at 7:23pm

Het is inderdaad misschien wel beter om deze discussie los te koppelen van de situatie in de bankenwereld, want dan krijg je het verschijnsel dat gelijk hebben en gelijk krijgen niet hetzelfde is.

En van mij krijg je gelijk als het gaat om bonussystematiek. Het ongemotiveerd (blindelings) bonussen uitkeren is een dramatisch slechte praktijk die je helaas vaak tegenkomt (tegenkwam?). Bonussen dienen gekoppeld te zijn aan specifieke prestaties, het liefst in combinatie met een goede cyclus van functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken. En worden de resultaten niet behaald door onvoldoende functioneren, dan geen bonus.

Reactie van José Ruijtenberg on 9 april 2015 at 4:15pm

Conclusie is dan eigen belang gaat boven algemeen belang! Dat is precies waar het mis is gegaan en waarom we met zijn allen in een crisis belandt zijn! Er is ook nog zoiets als morele waarden en normen.