Als een werknemer een burn-out heeft gehad wordt er vaak alleen gekeken naar de persoon die het is overkomen. Door bijvoorbeeld een cursus mindfulness aan te bieden en/ of die persoon te laten begeleiden door een coach. Vreemd genoeg blijkt uit onderzoek van het Zilveren Kruis dat de leidinggevende van de werknemer of het bedrijf zichzelf vaak niet de vraag stelt wat er in de toekomst anders kan om een burn-out te voorkomen.

Minder regelgeving, meer daadkracht.
Door de regelgeving te veranderen gaat het burn-out percentage binnen het bedrijfsleven niet omlaag aldus Jan Willem Evers, directeur bij het Zilveren Kruis, zakelijke markt. Het percentage gaat wel omlaag door als werknemer en werkgever eerlijk te kijken naar ieder zijn verantwoordelijk en bijdrage om te zorgen voor optimale werkomstandigheden.

Win-win situatie.
Door een open communicatie aan te gaan tussen werkgever en werknemer kan er veel geleerd worden en dit zorgt naast een leukere werksfeer tevens voor een flinke besparing voor werkgevers. Iemand met een burn-out kost een bedrijf minimaal € 45000,- voor een half jaar dat iemand niet kan werken, los van het inhuren van vervangend personeel. Door de stress factoren in kaart te brengen middels bijvoorbeeld een onderzoek onder de werknemers kan een goed inzicht worden verkregen hoe hier invulling aan te geven voor de lange termijn.

Leidinggevende rol.
Als manager heb je de kans om je werknemer het gevoel te geven en te laten zien dat er een andere manier van samenwerken mogelijk is. Veel werknemers die een burn-out hebben gehad zijn bang om het gesprek aan te gaan omtrent stress en hun angst om een terugval te krijgen. Dit heeft te maken met de afhankelijkheidspositie waar zij inzitten. Door de daadkracht te tonen als leidinggevende kun je nieuwe kansen creëren om mensen aan je bedrijf te binden. In plaats dat ze weer de kans lopen om een burn-out te krijgen of dat ze op zoek gaan naar een andere werkgever.

Evert Heintz is Flow Specialist en Bergklimmer en inspireert mens en organisatie om vanuit vitaliteit in het dagelijkse werk te staan. Zijn bijna doodervaring, waarbij hij 15 meter val in een gletsjerspleet viel, gebruikt hij als metafoor dat we als mens veel meer kunnen dan dat we vaak denken. Zowel mentaal, fysiek, emotioneel als intuïtief. Heintz is auteur van het fascinerende boek ‘Een leven lang FLOW’ met het voorwoord geschreven door Wim Hof (The Iceman).

Aantal keer bekeken: 365

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Volg ons ook via

   

Meest gelezen vandaag

HR nieuws

HR onderzoek

+ Toevoegen               Alles bekijken

HR Marktplaats

+ Toevoegen               Alles bekijken