Werknemer naar psycholoog, zonder eerst bedrijfsarts te raadplegen?

De vraag is: kan dit? Want stel nou dat de situatie zo klaar als een klontje is. Geen enkele twijfel: je werknemer zit er gewoon even zwaar doorheen. En in je netwerk heb je een fantastische psycholoog zitten. Die al meerdere keren geweldig werk heeft geleverd. Kun je die werknemer dan niet gewoon naar die psycholoog sturen? Dus zonder eerst die bedrijfsarts erbij te betrekken. Of moet de werknemer - hoe dan ook - eerst door de bedrijfsarts worden gezien?

Het is denk ik niet een kwestie van moeten. In ieder geval is dat voor mij niet de belangrijkste reden om toch inderdaad eerst de bedrijfsarts in te schakelen. Eerder een kwestie van willen. Een bedrijfsarts zou namelijk tot de conclusie kunnen komen dat de claim van de werknemer („ik kan vanwege ziekte niet werken”) onterecht is. Ook al leek het klip en klaar voor jou; de bedrijfsarts kan tot een ander oordeel komen. Ook kan hij vinden dat de werknemer al adequaat behandeld wordt. Of hij verwacht dat het verzuim - misschien wel door die adequate behandeling - helemaal niet lang gaat duren. Drie situaties waarin de inzet van jouw psycholoog waarschijnlijk geen toegevoegde waarde zal hebben.

Dus natuurlijk. Maak vooral gebruik van je netwerk als je daarmee werknemers sneller terug op de werkvloer kan krijgen. Daar is iedereen bij gebaat. Maar schakel alleen je netwerk in als de bedrijfsarts duidelijk heeft aangegeven dat hiertoe een noodzaak bestaat. Geld investeren als werkgever in een behandeling, zonder dat de noodzaak en toegevoegde waarde van die behandeling door de bedrijfsarts wordt erkend, zou ik niet snel doen.

Interessant? Download dan ook hier mijn gratis e-boek (al meer dan 2500 downloads!)

Mark Idzinga, september 2014

Aantal keer bekeken: 772

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland