Wie heeft mijn kaas gepikt? Lees over Snel, Snuffel, Peins en Pieker!

In het boekje ‘’Wie heeft mijn kaas gepikt?" beschrijven Spencer Johnson en Kenneth Blanchard via een metafoor hoe je veranderingen kunt ervaren en hoe hiermee om te gaan omgegaan. Wat één ding is zeker, morgen zal het anders zijn dan vandaag en gisteren. Veranderingen gaan snel en komen soms onverwacht. Centraal staat de vraag hoe met dit gegeven om te gaan? Zie je een verandering als een uitdaging of een kans of als een bedreiging en word je erdoor verlamd? De vier personages in 'Wie heeft mijn kaas gepikt?' worden geconfronteerd met ingrijpende veranderingen, de Kaas is op (!), en elk reageren anders of dit feit.

Als je mij je e-mailadres mailt, ontvang je een uitwerking van deze metafoor en lees je hoe de muizen Snel en Snuffel en minimensjes Peins en Pieker reageren en acteren op een verandering.

Het verhaal
Hoe ga jij om met veranderingen? Zie je het als een uitdaging, ben je bang, angstig en word je er door verlamd? In het boek reageren de vier personages anders op deze veranderingen en nemen dan ook diverse maatregelen. "Kaas" is in dit boek een metafoor voor wat een ieder nastreeft in het leven, zoals bijvoorbeeld veel geld, groot huis, uitdagende baan, gezondheid, et cetera. Vaak klampen wij ons vast als we onze "kaas" gevonden hebben en kijken niet meer om ons heen voor eventuele veranderingen die van invloed kunnen zijn op onze "kaas". Het is echter wel belangrijk dat wij ons realiseren dat de voorraad kaas niet onuitputtelijk is. Er kan van alles gebeuren, ontslag, ziekte, vriend/vriendin gaat ervandoor en op dat moment worden wij omringd door onzekerheden. Dit boek laat zien hoe je deze onzekerheden en veranderingen kunt overwinnen en hiermee nieuwe kansen kunt scheppen.


In mijn blog De Cirkel van 8 en de cirkels van Covey ga ik ondermeer in op de cirkels van invloed en betrokkenheid. Het is vaak effectiever de verandering, hoe onverwacht en ongewenst ook, als een gegeven te zien en te accepteren. Alle tijd en energie die gestoken wordt om een verandering ongedaan te maken, is zinloos en leiden tot frustraties. Hierbij zullen de uitzonderingen de regel bevestigen. Dus eerst even stevig balen, dan accepteren en op zoek gaan naar de mogelijkheden om de nieuwe situatie ‘draaglijk’ te maken. Vergroot dus het gevoel dat je wel degelijk invloed hebt op de situatie en ga op zoek naar de voordelen. Heeft een bekende managementgoeroe ooit niet eens gezegd dat ‘ieder nadeel zijn voordeel heb? Het kan zo maar zijn dat de situatie beter wordt dan voor de verandering. Denken in problemen leidt tot stilstand en chagrijn en denken in mogelijkheden tot beweging en wellicht tot een plezierige verbetering!

Aantal keer bekeken: 1950

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Adri Terwan on 24 januari 2012 at 1:18pm

Jacco. Ben benieuwd naar de uitwerking van de metafoor en ontvang deze graag op a3terwan@hotmail.com

Reactie van Mirjam on 12 januari 2012 at 9:05am

Dag Jacco,

Ook ik zou graag de uitwerking van de metafoor van je ontvangen. Daarnaast ben ik geinteresseerd in de cirkel van 8.
Bedankt voor de boekentip!
m.hagendijk@rastergoep.nl

Reactie van Dia Vorstenbosch on 19 december 2011 at 2:25pm

Hoi Jaco,
Ik zou graag de uitwerking van de metafoor ontvangen.
d.vorstenbosch@amarant.nl
Dank,
Dia

Reactie van L.M. Roos on 13 december 2011 at 2:30pm

Dag Jacco,

Ook ik heb dit boekje met veel plezier, en in één adem, uitgelezen. De gebruikte metafoor is zo mooi te gebruiken bij veranderingsprocessen. Ben erg benieuwd naar jouw uitwerking.

Leendert
info@rosaactum.nl

Reactie van Tim Havelaar on 12 december 2011 at 7:22pm

Laat maar komen, die uitwerking! Ik ben erg benieuwd ...

Groeten,

Tim
tim.havelaar@telfort.nl

Reactie van Dorien on 12 december 2011 at 3:46pm

Beste Jacco,
Ik ben erg benieuwd naar je uitwerking!
Graag ontvang ik deze op dorien.neutel@gmail.com
Alvast bedankt!
Mvg Dorien

Reactie van Mignon Jackson on 12 december 2011 at 3:28pm

Hallo Jakko,

Ik wil graag je uitwerking ontvangen. Deze kan worden gemaild naar: mijackso2002@yahoo.com

Erg bedankt!

Reactie van Marithé on 12 december 2011 at 3:12pm

Beste Jacco, het boekje heb ik járen geleden al gelezen en 't is me altijd bijgebleven. Graag ontvang ook ik je uitwerking op: m.vanderwaal@gmail.com

Reactie van Michaël Kleywegt on 12 december 2011 at 2:45pm

Beste Jacco,
Erg interessant!
Zou je mij de uitwerking toe willen sturen? mrkleywegt@gmail.com
Alvast bedankt!

Groet,
Michaël

Reactie van Desiree Korteweg on 12 december 2011 at 2:25pm

Beste Jakko,
ik ken het boekje. Erg leuk om te lezen. Ik ben benieuwd naar de uitwerking.
Wil je mij dit sturen?
D.Korteweg@zorggroepgroningen.nl