De nieuwe wet DBA (deregulering bemiddeling arbeid) voor de inhuur van zzp’ers gaat 1 mei 2016 dan toch in. Een behoorlijke bevalling. Vorige week was ik aanwezig bij een voorlichtingsbijeenkomst van de bond over deze nieuwe wet en hoe je daar als intermediair mee om kunt gaan.

De nieuwe wet moet de zzp’er meer beschermen. Als er sprake zou zijn van een arbeidsrelatie waarin gezagsverhoudingen gelden en de zzp’er dus wellicht niet zo zelfstandig opererend is, dan werden de boetes hiervoor tot nu toe verhaald op de zzp’er. Nu liggen deze bij de werkgever of bij de intermediair, afhankelijk van welke overeenkomst de intermediair aanbiedt.
Dat zal nog voor velen een lastige keus worden en de verwachting is dan ook dat zowel de inhuur als de bemiddeling van zzp’ers minder zal worden. Zijn de zzp’ers met deze vorm van bescherming dan wel gebaat? Of worden ze op deze manier weer in een keurslijf terug geduwd?

De Wet DBA en gezagsverhoudingen

Hoe zit het tegenwoordig eigenlijk met die gezagsverhoudingen? Want er ontwikkelt zich binnen organisaties in razendsnel tempo een ander fenomeen: holacratie ofwel zelfsturing. Zelfsturende teams zijn aan de orde van de dag en soms praten we al over een totale zelfsturende organisatie. In hoeverre zijn ook vaste medewerkers nog vanzelfsprekend aan een gezagsverhouding op het werk onderworpen? Iedereen praat over persoonlijk leiderschap en wordt aangesproken op eigen verantwoordelijk om te blijven ontwikkelen en initiatieven te nemen. Waarom wordt het verschil tussen vaste medewerkers en zzp’ers nou juist hier zo zwaar aan opgehangen? Beiden kunnen zelfstandig en zelfsturend werkzaam zijn, alleen blijft de een en de ander gaat liever weer weg. Toch wordt er via de wet DBA met argusogen gelet op mogelijke gezagsverhoudingen, ook binnen zelfsturende teams en organisaties, vanuit een hele traditionele en langzaam uitstervende kijk op werk dus.

En hoe kijkt de generatie nieuwkomers op de arbeidsmarkt hiernaar? Deze week was het International Talent Event Amsterdam (ITEA), om internationale talenten niet alleen voor studie aan te trekken maar ook daarna te behouden voor de arbeidsmarkt. We hebben ze straks hard nodig. Via een app konden de deelnemers vragen beantwoorden en een van deze vragen was: wie wil als (zelfstandig) ondernemer gaan werken? Dat was een heel groot deel, een duidelijke behoefte van deze generatie nieuwkomers op de arbeidsmarkt. Ze zijn niet op zoek naar mogelijkheden voor een verkapt dienstverband, ze zijn gedreven om zelfstandig te zijn.


Misschien moet zzp gewoon voor Zelfsturende Zelfstandige Professional staan, zijn we van dat hele geneuzel over gezagsverhoudingen af.

Aantal keer bekeken: 636

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Mark Bassie on 18 april 2016 at 5:11pm

Ik denk dat het beter is als er een opvolger komt voor de wet op de Loonbelasting uit 1964 (!). Want dat is nog steeds de basis waarop in dit land arbeidsovereenkomsten worden beoordeeld............