Zeven hoog rendementsvragen voor selectiegesprekken

Na tien jaar beleeft Het handboek Werving & Selectie een bijna wedergeboorte. Het boek is flink op de schop genomen en verrijkt met de laatste inzichten, trends en methodieken. In het hoofdstuk over het selectiegesprek zijn zeven zogenaamde hoog rendementsvragen opgenomen. Het betreft hier de favoriete vragen van zeven selecteurs.

Ik zou het leuk vinden jullie meest favoriete selectievraag te ontvangen. Ik zal al deze vragen bundelen en over een maand op HRbase zetten. Ik reken op jullie!

Als je mij je e-mailadres mailt, ontvang je de artikelen Het nazorggesprek als vangnet, Sollicitant ontmaskert, dank zij de STARR-methode en Ook in een krappe arbeidsmarkt, bij twijfel niet doen.Wellicht inspireren deze artikelen over selectiegesprekken jullie tot mooie hoog rendementsvragen!


Zeven ‘hoog rendementvragen bij selectiegesprekken
Vraag 1. van Ben Holewijn, directeur New People
Stel dat ik u over een jaar tegenkom bij uw nieuwe werkgever en u blijkt u er zich niet happy te voelen, waar is het volgens u dan misgegaan?

Reden
“Ik vind een rechte rug belangrijk, en dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Dus ik daag mensen graag uit op die eigen verantwoordelijkheid. Met deze vraag lukt dat uitstekend.”


Vraag 2. van Koen Roozen, manager finance en accounting bij Hays
Op welke leeftijd kijkt u het liefste terug?

Reden
“Bij deze vragen komen kandidaten het dichtst bij zichzelf. Het is een omweg-antwoord op de vraag ‘What makes you tick’? Als mensen het menen worden ze enthousiast, komt er een twinkeling in hun ogen, verheffen ze hun stem en gaan ze sneller praten.”


Vraag 3. van Douwe Wijbenga, manager recruitment bij FunktieMediair
Wanneer verloor u de controle?

Reden
“Werk is nooit alleen rozengeur en maneschijn. Het overkomt iedereen, dus draai er niet omheen. Vooral in hogere functies moet mensen in staat zijn om zichzelf te analyseren. Een groot voordeel van deze vraag is dat het over een specifieke situatie gaat. Ik ben een liefhebber van zulke vragen.”


Vraag 4. van Esther Orsel, divisie manager sales en marketing bij Michael Page
Wat is de rode draad in uw functioneringsgesprekken?

Reden
“Uiteindelijk gaat het hierom: is de kandidaat goed of is hij alleen maar goed voorbereid. Negentig procent van een sollicitatiegesprek kan men voorbereiden. Normaal gesproken zijn kandidaten niet zo sterk in het onder woorden brengen van hun goede- en slechte eigenschappen. Maar als ze citeren wat anderen over hen hebben gezegd, dan komen ze ineens veel beter uit de verf. En daar wordt men als recruiter veel wijzer van.”


Vraag 5. Thessa Gerretsen, manager finance bij YER
Zou u zichzelf wegsaneren?

Reden
“Deze vraag geeft mij een aardig beeld van hoe ver iemand bereid is te gaan. Het gaat erom hoe iemand reageert. Dit is een vraag waarbij mensen buiten hun paden moeten treden. Bij een reactie in de trant van: “Nee, dat zou ik nooit doen”, kan dat duiden op een zekere mate van inflexibiliteit en een groot ego. Dan vraag ik dus door. Anderzijds kan men ook achterhalen of mensen een visie hebben en langetermijndenkers zijn.”


Vraag 6. van Remy Rodenhuis, directeur Nassau Recruitment Group
Wat doet u buiten uw werk?

Reden
“Als iemand aan sport doet, wil ik weten welke sport. Stel dat ik op zoek ben naar een teamplayer, maar een kandidaat doet aan fitness en tennis, dan gaat er onmiddellijk een bel bij me rinkelen. Waar komt die voorkeur voor individuele sporten vandaan? Wat beweegt iemand?”


Vraag 7. van Jet Brederode, consultant bij Dicke Roëll Breedveld
Hoe ziet een karikatuur van u eruit?

Reden
“Het antwoord zegt veel over iemands typerende kenmerken, wat iemand onderscheidt van anderen, en over de rol die iemand aanneemt in een groep. Ik stel de vraag doorgaans tegen het eind van het gesprek, om nog dat ene stukje authenticiteit te achterhalen en om dat kandidaten dan makkelijker praten”.

Aantal keer bekeken: 3449

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Erik Koomen on 3 augustus 2010 at 4:38pm
Beste Jacco,
Interessant voor ons werkgebied, dus ik zie graag de artikelen tegemoet op erik.koomen@pdz.nl
Alvast bedankt
Reactie van Linda Veldwachter on 19 november 2009 at 11:24am
Dag Jacco,

Heel graag ontvang ik de artikelen op linda.veldwachter@estinea.nl.
BvD,
Linda
Reactie van Annemiek Sinnige on 9 november 2009 at 5:36pm
Beste Jacco,
Ik ontvang graag de genoemde artikelen.
ansi9@hotmail.com
groet van Annemiek
Reactie van Anneke Gimbel on 4 november 2009 at 9:55pm
Hi Jacco,
Inspirerend! Ben benieuwd naar de artikelen. Graag ontvang ik ze op anneke@gimbel.nl

gr,
Anneke
Reactie van Jacco van den Berg on 4 november 2009 at 5:27pm
Beste Wil,

De spijker op zijn kop. Net een training selectiegesprekken gegeven en duidelijk gemaakt dat ook een sollicitant kiest! Ook jij als selecteur 'moet' vertellen over de organisatie en de functie en vragen hierover beantwoorden. Hoe 'warmer' het gesprek en meer waardevolle informatie over en weer over de tafel gaat en dit vergroot de kans tot een valide uitspraak over de klik en deze klik moet bij beiden aanwezig zijn.

Dus pas inderdaad op met truc-vragen.

Jacco
Reactie van Dorien de Wit on 4 november 2009 at 9:50am
Beste Jacco,

Ik zou ook graag de stukken ontvangen (dorien_dewit@hotmail.com)

Alvast dank!

Gr. Dorien
Reactie van Wil Houtzager on 4 november 2009 at 9:07am
Wat mij opvalt: het zijn allemaal vragen waarbij de vragensteller comfortabel in de stoel van 'verhoorder' zit en niets van zichzelf laat zien. Veel van de vragen zijn zelfs volgens de vragenstellers een 'truuk' om iets boven water te krijgen.

Wat mij daarin tegen valt is het gebrek aan besef dat interactie wederkerig is. De kans dat een sollicitant zich zelf laat zien is vele malen groter als jij als interviewer jezelf laat zien. Dat leidt tot een echte ontmoeting tussen twee mensen en geeft een veel beter beeld. Juist dit soort indirecte vragen roepen het gedrag bij de sollicitant op van sociaal gewenste antwoorden geven. Jammer, gemiste kans denk ik dan.

Wil
Reactie van Angela Roos on 3 november 2009 at 4:33pm
Beste Jacco,

Ik ontvang graag de genoemde stukken op a.roos@brabantsedelta.nl
Ik ben nog een beginner in het vak, dus ik ben op zoek naar allerlei informatie die mij wijzer kan maken.

Vriendelijke groet,

Angela Roos
Reactie van Anoushka van Hoften on 3 november 2009 at 1:58pm
Beste Jacco,

Graag ontvang ik genoemde artikelen.

Alvast bedankt.

Gr. Anoushka
Reactie van Marion Fisser on 2 november 2009 at 10:52pm
Ik ontvang ze graag op marion.fisser@student.hu.nl
Dank